ЦВЕЋЕ МАЛЕ ИДЕ – музичка представа за децу композиторке Ане Гњатовић

10.10.2021., 11:00

„Цвеће мале Иде“, по мотивима истоимене бајке Ханса Кристијана Андерсена, осмишљена је као музичка представа за децу предшколског узраста, за наратора (студент, ХКА), сопран (Ида, лутка Софија), клавир (саветник, љиљан) и виолину (патуљак, војник, зумбул). Уз електроакустички парт и видео/live сценографију, те динамичну режију и сведен али ефектан сценски покрет, смењују се нумере у којима учесници свирају, певају, говоре, преузимају различите улоге, наступају од сола до квартета. Представа на маштовит начин најмлађима приближава тековине савремене уметничке музике и музичког театра.

Улаз на програм је бесплатан уз обавезно пријављивање путем мејла на osmehdoimena@yahoo.com. Програм је подржан из Фонда за културна давања СОКОЈ.

Недеља, 10. октобар у 11.00 и 12.30
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Цвеће мале Иде

музичка представа за децу по мотивима истоимене бајке Ханса Кристијана Андерсена

режија:
Ана Пинтер
видео:
Јелена Новаковић
музика и аутор пројекта:
Ана Гњатовић
учесници:
Невена Ђоковић, сопран
Миливоје Вељић, клавир
Иван Симеуновић, виолина
Ана Гњатовић, наратор, електроника

Ауторска музика Ане Гњатовић и њене обраде и аранжмани дечјих песама различитих народа света, арија и лидова из неколико епоха, публици на близак, духовит, разигран начин, певају о игри, пријатељству, сновима и цвећу. Теме – цвеће, говор цвећа, животни циклуси, одговорност према околини…, обрађују се у представи, али на ненаметљив начин, без дидактичког призвука. На сличан начин, музички садржаји – дисонантна сазвучја, другачије звучне боје, специфичне технике свирања или вокализације, коришћење инструмената као објеката, а објеката као инструмената… део су узбудљивог, али сасвим природног звучног света који, пажљиво презентован, публици овог узраста не делује непријатно зачудно, и код ње не изазива отпор. На тај начин могуће је без естетских и уметничких компромиса, а опет примерено циљној групи којој је представа намењена, изградити привлачан музичко-сценски свет ”за децу и осетљиве”.

Циљ представе је да се најмлађима, кроз забаван садржај приближе тековине савремене уметничке музике и музичког театра. Ово је узраст када почиње формирање музичког укуса и културних потреба деце, утиче се на развој њихове маште и сензибилитета. Такође, као публика, малишани су довољно отворени и радознали да прихвате савремени израз без отпора. Камерни ансамбл и релативна једноставност техничких захтева представе омогућава њено играње у мањим и алтернативним просторима, како би и деци ван развијених културних средина овај садржај постао доступан.

Биографија
Ана Гњатовић (1984) компонује акустичну и електроакустичну музику сакупљајући и комбинујући пронађене објекте, дела, концепте и идеје погодне за превођење, озвучавање, генерализацију и интерпретацију. Дипломирала је на Одсеку за композицију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду 2008. године, у класи професора Милана Михајловића. Докторске студије завршила је на истом одсеку, у класи професора Срђана Хофмана. Похађала је бројне мајсторске радионице композиције и импровизације, усавршавајући се код композитора и педагога попут Жоржа Апергиса, Хаје Черновин, Брајана Фернихауа, Беата Фурера, Луја Андрисена и других. Композиције Ане Гњатовић извођене су широм Европе, у САД, Израелу и Јапану, и биле су на програмима фестивала као што су Међународна трибина композитора, КоМА, Међународни фестивал Чембало – жива уметност, Међународни фестивал харфе, Wratislavia cantans (Пољска), Culturescapes (Швајцарска), Festival de Wallonie (Белгија), Espressivo (Црна Гора), Међународни музички фестивал Анкара (Турска), Belgrade SAXperience, Међународни фестивал савремене музике Timsonia (Румунија).Добитник је више стипендија, награда и признања. Током студија, била је стипендиста Фестивала младих уметника у Бајројту (Немачка, 2003), ISA Летње академије Праг-Беч-Будимпешта (Рајхенау, Аустрија, 2003), где је њена композиција Canvas награђена II наградом, затим Matrix 12 – Matrix on Tour, Варшава (Пољска, 2012)… Добитник је награде Фонда Јосип Славенски Факултета музичке уметности за композицију Мој плишани оклоп за камерни оркестар (2010), III награде 7. pre-art такмичења за младе композиторе из Југоисточне Европе за композицију Phillody. Quiescence за камерни ансамбл (Швајцарска, 2013), и финалиста је 4. Међународног бијенала савремене музике у Копру (Словенија, 2014) са композицијом Silent Strokes and Indoor Clouds. Композиција The Game of Life за симфонијски оркестар одабрана је на Конкурсу Музичке продукције РТС за композиторе (2016), за премијерно извођење и снимање од стране Симфонијског оркестра РТС. Ана Гњатовић је ванредни професор за ужу теоријско-уметничку област Анализа музичког дела на Факултету уметности Приштина-Звечан Универзитета у Приштини. Ангажована је и на програму докторских студија Вишемедијске уметности Центра за интердисциплинарне студије Универзитета уметности у Београду. Бави се организацијом концерата савремене музике.

 

Loading...