ФИНСКА У ФОКУСУ – други дан

14.10.2017., 17:00

Субота, 14. октобар у 17:00
ДНЕВНА СОБА НАЦИЈЕ

Документарац као поетски увид у шест финских дневних соба. Ово је прича о променама, самоћи, одговорности и неизбежној пролазности.

Главни јунаци су обични Финци различитих генерација. Сваки од њих је у трагању за нечим важним: за блискошћу, разумевањем и прихватањем. Догађаји су различитог обима, али и они најмањи у кругу породице, постављају јунаке у драматичне ситуације. Сва ова индивидуална свакодневна искуства стапају се у осећајну, на тренутке надреалну причу о људском животу. „Заборавите Нокиу и иновативну економију! Жири овим прогласом захтева да овај филм мора да се користи као главно средство за стварање бренда Финска.“ (Саопштење жирија финске селекције, Филмски фестивал Тампере, 2009.) Филм се управо приказује у биоскопима широм Финске. Добитник специјалне награде на Фестивалу у Тампереу 2009. и добитник највише годишње награде у Финској за најбољи фински документарац 2010.

Финска, 2009.
74 минута
режија: Јука Каркаинен

 

19:00 ФИНСКА КРВ, ШВЕДСКО СРЦЕ

Још један од необичних финских документараца и вероватно најсмелији ауторски рад Мике Ронкаинена. Конципиран као типичан филм путовања овај документарац нас води од Финске до Шведске уводећи нас у неочекиване просторе индивидуалних и колективних, нама непознатих сага савременог нордијског света. Мешање народа, сталне сеобе, преиспитивање идентитета у фокусу су приче. Узбудљиве и изненађујуће структуре, филм започење као преплитање динамичних музичких коментара у стилу брехтовских сонгова, да би се развио у документарну бергмановску студију о кризама, сновима и просветљењу. Један култни фински рокер, његов отац, обиље актуелне музике и сјајан филмски рад бриљантне фотографије и савршеног звука.Најбољи нордијски документарац на Фестивалу у Гетеборгу 2013. и добитник највише годишње награде у Финској за најбољи фински документарац 2014.

 

Финска, 2012.90 минутасценарио и режија: Мика Ронкаинен

21:00 SOUNDBREAKER
Прича о хармоници која је престала да буде хармоника. Прича о хармоникашу који је одлучио да воли хармонику, под условом да не буде хармоникаш. Прича о звуцима и музици ослобођеној стега конвенционалног и очекиваног. Заглушујући судар страсти, буке, хармоније, дисхармоније, узвика и уздаха. Авангардни фински уметник, познат и београдској публици, Кимо Похјонен води нас у узбудљиве авантуре трагања и стварања јединствених композиција у којима пулсира свет у ритму његовог свирања. Овај вансеријски музичар своју продорну електро-хармонику претвара у инструмент који комуницира с наизглед неспојивим музичким правцима, а у његовим рукама она постаје зачудни објекат који нас задивљује својим формама. Маштовити фински режисер, сниматељ и аутор бројних музичких видео радова, Кимо Коскела, документарац о авангардном уметнику гради као визуелну и звучну игру, покушавајаћи да пре свега изрази необуздани и бескомпромисно неконвенционални дух свог актера. Ово је пре свега прича о препуштању наслућеним унутрашњим токовима, вера у моћ ирационалног и интуитивног. Од белих, ледених нордијских површина, до афричких села у сред набујале вегетације, аутор покушава да откије аутентичне основе фасцинантне ерупције креативности Кима Похјонена.  Продорни звуци, музика пуна страсти и неконвенцијални свирач на хармоници основни су састојци овог изузетно необичног музичког документарца са правом дозом финске лудости!

Финска, 2012.86 минутарежија: Кимо Коскела

Loading...