О фестивалу

Најкраћи дан је фестивал краткометражног филма који се од 2012. године у организацији Филмкултуре обележава у Србији на најкраћи дан у години – 21. децембра. Као део светске прославе Дана кратког филма, Фестивал се тренутно одржава у Београду где окупља љубитеље филма свих узраста и из целог региона.
Најкраћи дан из године у годину шири свој филмски и едукативни програм који квалитетом и разноврсношћу привлачи све више публике и пружа прилику за приказивањем стотинама студентских и аматерских кратких филмова, са фокусом на младе ауторе. Такође, Најкраћи дан је једина манифестација у Србији која сваке године приказује селекцију кратких филмова Европске филмске академије.

Традиционално, ревијални програм Фестивала се састоји од кратких филмова Европске филмске академије из те године, док је такмичарски програм посвећен филмовима студената и аматера из земаља Јужне, Централне, Источне и Југоисточне Европе.
Као неке од основних мисија Најкраћег дана издвајају се афирмација перспективних филмских уметника из Србије и региона, њихова промоција на домаћој и на иностраној филмској сцени, популаризација и афирмација краткометражног филма кроз приказивање јединствених и актуелних филмских садржаја и едукација деце и омладине на пољу филмске уметности кроз упознавање са формом краткометражног филма. Сходно томе, Најкраћи дан активно ради на едукацији младих филмских стваралаца организујући бројне пратеће програме сваке године уз помоћ неких од најбољих домаћих и страних аудио-визуелних аутора, а у виду креативних радионица, мастеркласова и окупљања.
Најкраћи дан је посвећен љубитељима филма свих узраста, деци и омладини, афирмисаним и неафирмисаним филмским професионалцима, као и свима који су спремни да маратонски гледају селекцију најбољих домаћих и страних кратких метара!

О студентској селекцији

Студентска селекција представља такмичарски део програма који Најкраћи дан посвећује студентима филма, аудио-визуелних уметности или ауторима који су снимили филм уз подршку или под окриљем свог факултета.
Фестивал настоји да створи простор у ком публика може погледати студентске филмове стваралаца из земаља Јужне, Централне, Источне и Југоисточне Европе и на тај начин могу бити у току са уметношћу и радом младих аутора.
У овој категорији додељује се награда за Најбољи студентски краткометражни филм.

Селекција најбољих студентских филмова ће се приказивати 21.12. у Дворани културног центра Београда.

О аматерској селекцији

Аматерска селекција представља такмичарски део програма који Најкраћи дан посвећује свим филмским ентузијастима и аматерима који немају формално образовање из области филмске и аудио-визуелне уметности и нису снимили филм под окриљем факултета. Селекција најбољих аматерских филмова долази из земаља Јужне, Централне, Источне и Југоисточне Европе.
Фестивал настоји да охрабри и мотивише младе филмске ствараоце који немају формално образовање у области филма и повеже ауторе у циљу заједничког рада и стварања.
У овој категорији додељује се награда за Најбољи аматерски краткометражни филм.

Селекција најбољих аматерских филмова ће се приказивати 21.12. у Дворани културног центра Београда.

Реч уметничког тима

Најкраћи дан кроз три селекције представља кратке филмове аутора из региона као и читаве Европе. У форми филмског маратона, Најкраћи дан прави рекапитулацију најзначајнијих дешавања у свету кратког филма претходне године, са циљем да се открију и домаћој публици представе нови смели ауторски гласови.
Селекција кратких филмова Европске филмске академије (ЕФА) је јединствена прилика да домаћа публика погледа широк избор филмова квалификованих за награду Европске филмске академије, и на тај начин да погледа победнике најзначајнијих фестивала Европе, попут Кана, Берлина, Венеције и Локарна.
У фокусу Студентске селекције се представљају најхрабрији и најискренији студентски филмови из региона, који на иновативан начин тумаче свет и суочавају се са несвакидашњим и горућим темама.
Кроз Аматерску селекцију желимо публици да представимо сирове и свеже кратке филмове аутора из региона, са апсолутним фокусом на истраживању и поигравању са филмским језиком, не узимајући у обзир било какве продукцијске или техничке квалитете, већ смелу ауторску замисао.
Најкраћи дан је јединствена и последња у години прилика да публика погледа најсмелије кратке филмове младих европских аутора и на тај начин прослави празник кратког филма и продужи најкраћи дан у години.

– Никола Стојановић и Нађа Петровић

15:00 – 16:40 Аматерски слот

1. Још увијек не знам (I Still Don’t Know) / Бела Брачко-Милешевић / Хрватска / 2020 / 5’
2. Дистанце (Distances) / Ива Милојковић / Србија / 2021 / 11’
3. Прозор кроз простор сад (Ready Set Window) / Станислава Пауновић, Емилија Вучићевић / Србија / 2020 / 3’
4. Једног зеленог дана (On a Green Day) / Лидија Средојевић / Србија / 2021 / 5’
5. Рођење савршеног човјека (The Birth of a Perfect Man)  Ивори Сошић / Хрватска / 2021 / 7’
6. За викенд гајби Ластом у 15 до 5 са Аутокоманде да не бих плаћао перонску на станици 170 динара (Home for the weekend with Lasta at 15 to 5 from Autokomanda so i dont have to pay the entry fee 170 dinars) / Данило Лазовић / Србија / 2021 / 7’
7. Бијели дан (White Day) / Вишња Вукашиновић / Хрватска / 2021 / 14’
8. Клик (Click) / Мато Уљаревић / Црна Гора / 2021 / 4’
9. Само најбоље за тебе (Nothing But the Best) / Вања Вујин / Србија / 2021 / 12’
10. Дубоко у нама (Far Within Us) / Емилија Драшковић / Србија / 2021 / 9’
11. Плејаде (Pleiades) / Матеја Зидарић / Хрватска / 2021 / 12’

17:00 – 19:10 I студентски слот

1. У шуми (In the Woods) / Сара Гргурић / Хрватска / 2020 / 17’
2. Џоника / Ана Ђуровић / Србија / 2021 / 20’
3. 2 ГОДИНЕ 2 МИНУТА (2 YEARS 2 MINUTES) / Алекса Бартол, Лола Петровић / Србија / 2021 / 2’
4. Још мало до нове године (Last Days of the Year) / Марко Бичанић / Хрватска / 2021 / 18’
5. Кора поморанџе (Orange Peel) / Исидора Вулић / Србија / 2021 / 5’
6.  Birds Don’t Loose Their Way (A madarak nem tévednek el ) / Zsófia Polacsek  / Румунија / 2021 / 20’
7. Туђа посла (Someone Else’s Business) / Андрија Томић / Хрватска / 2021 / 12’
8. Женоловци (Woman Hunters) / Алеxандар Ивановић, Лазар Алексић, Мирза Абдагић / Србија / 2021 / 30’

19:30 –21:40 II студентски слот

1. Бог на котачима (God On Wheels) / Бела Брачко-Милешевић / Хрватска / 2021 / 8’
2. Велика достигнућа (Development) / Никола Вучинић / Никола Вучинић / 2020 / 20’
3. Матијевићи у изолацији (Matijevići In Isolation) / Матеј Матијевић / Хрватска / 2020 / 13’
4. Инкогнито (Incognito) / Јúлиа Лантос / Мађарска / 2020 / 8’
5. When Night Lost (Όταν έχασε η νύχτα) / Астерис Тзиолас / Грчка / 2021 / 18’
6. Коријени (The Roots) / Стефан Томић / Босна и Херцеговина / 2020 / 16’
7. Спарина (Sultriness) / Петар Вукичевић / Хрватска / 2020 / 18’
8. За све сте ви криве (It’s All Your Fault!!) / Тамара Тасић / Србија / 2021 / 28’

Loading...