С ОБЕ СТРАНЕ ЗИДА, 3.дан

24.10.2009, 18:11.
blank-image

Филмски фестивал поводом 20-годишњице пада берлинског зида

19.00: BERLIN IS IN GERMANY, 2001, 97мин

Година 2001. После једанаестогодишње робије бивши становник Источног Берлина, Мартин Шулц, излази из затвора. Политичке промене и пад зида пратио је преко телевизије. Сада стоји ту, са 800 источнонемачких марака у џепу, у новој слободи чија правила игре не познаје. Његова жена је у међувремену у вези са другим,а свог сина среће по први пут. За Шулца је политичка промена уједно и лична. Филмски деби Ханеса Штера добио је на Филмском фестивалу у Берлину 2001. награду публике у програму „Панорама“.
Режија и сценарио: Ханес Штер; играју: Јерг Шитауф, Јулиа Јегер, Робин Бекер…

21.00: ЗАПАДЊАК, 1985, 94мин

Источно-западна љубавна прича хомосексуалаца пре пада зида. Приликом посете Источном Берлину Феликс из Западног Берлина упознаје повремено запосленог Томаса. „Љубав на први поглед“ претвара се у дужу везу са препрекама. Томас не сме у правцу Запада, а Феликс може само једном недељно у Источни Берлин с тим да сваки пут мора пре поноћи назад преко границе. Велика љубав и велика тајновитост: филм је снимљен скривеном 8-милиметарском камером а материјал је прокријумчарен преко строго чуване границе. Дозвола за снимање није постојала ни за Источни Берлин, а још мање за граничне постаје НДР-а.
Режија: Виланд Шпек; сценарио: Виланд Шпек, Егберт Херман; играју: Зигурд Рахман, Раинер Штрекер, Енди Лукас, Андреас Бернхарт…

Loading...