С ОБЕ СТРАНЕ ЗИДА, 5.дан

26.10.2009, 18:15.
blank-image

Филмски фестивал поводом 20-годишњице пада берлинског зида

19:00 – УТВАРЕ, 2004/2005, 85 мин

Неки човек иде аутомобилом од Париза до Берлина. У потрази је за својом женом. Налази је у психијатријској клиници у Шпандауу и води је назад у Париз. Жена сваке године иде у Берлин и тражи своју ћерку која је 1989. тамо отета са три године и води се као нестала.
Она сада открива девојку. Нина је луталица и лута около заједно са крадљивицом Тони. Жена верује да је Нина њена поново нађена ћерка.
„Утваре су ликови који не желе да признају да су мртви, који се аветињски смуцају около, у међуцарствима, између живих и мртвих, који се надају да их љубав може оживети. О таквим ликовима је овде реч.“ (Кристијан Пецолд).

Режија: Кристијан Пецолд; сценарио: Кристијан Пецолд/Харун Фароки; играју: Клаудија Гајслер, Филип Хаус, Викторија фон Траутмансдорф, Јулија Хумер, Забине Тимотео…

 

21:00 – Good-Bye, Lenin!, 2003, 121 мин

Седмог октобра 1989.године, на 40-годишњицу од оснивања социјалистичке државе, Кристијана Кернер доживљава срчани удар и пада у кому из које се буди тек осам месеци касније – након пада зида. У држави и породици све се променило. Кристијана, међутим, мора остати поштеђена свега јер би и најмање узбуђење могло да је кошта живота. Зато њен син Алекс реконструише НДР у малом, пластифицира рекламу Кока-Коле испред прозора и инсценира најновије емисије магазина НДР-а „Актуелна камера“. Ова комедија је постала један од најуспешнијих немачких филмова последњих година.

Режија: Волфганг Бекер; сценарио: Бернд Лихтенберг; играју: Даниел Брил, Катрин Ас, Мариа Зимон, Чулпан Хаматова…

Loading...