Saku Pasilahti (Finska): Tanki rezovi (Thin Slices), fotografije

28.08.2009-20.09, 12:18.
blank-image

Pozivamo Vas na susret sa umetnikom Sahuom Pasilahtijem (Saku Paasilahti, Finska), autorom izložbe,u petak 18. septembra, u 19 sati

Kao umetnički fotograf radi od 1990. Glavne teme njegovih ranih radova vrte se oko pitanja čovekovog sveta, istorije i hrane, u kojima sučeljava prošlost sa savremenim vremenom, tretirajući ih na veoma apstraktan, fiktivan način. Njegove fotografiju imaju više značenjskih međusobno zavisnih/povezanih slojeva koji u različitoj meri otkrivaju skrivenu i neočekivanu simboliku. U većini svojih projekata Pasilahti koristi eksperimetalne fotografske tehnike, koje su važan deo istraživačkog procesa kako na konceptualnom tako i na tehničkom nivou.
Na izložbi u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, od 28. avgusta do 20. septembra je prikazano 25 Pasilahtijevih originalnih fotografiju iz ciklusa/projekata Theatro Anatomico i Gourmet Fiction.

Saku Pasilahti (Saku Paasilahti, 1967, Helsinki, Finska) magistrirao je fotografiju na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju 1995. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u Finskoj i širom Evrope, a objavljene su i tri knjige sa njegovim projektima.

Ajla Selenić, tekst u katalogu izložbe

Zbog opasnosti od patetike retko koristim izraze: čarobno, čudesno, magično…
Ali, ako želim da opišem jedno posebno mesto u Austriji, i pored straha, moram da posegnem za nekom od ,,zabranjenih fioka“ svog rečnika.
Na imanju Šratenberg, iznad planinskog sela St. Lorencen, kod Šajflinga, je postojao zamak. Sada je to ruševina opasana zidinama na čijim su krajevima očuvane kule. Prateće objekte je, uz pomoć Austrijskog ministarstva kulture, renovirala grupa austrijskih umetnika
Razne prostorije su, pošto su izgubile prvobitnu namenu, adaptirane i pretvorene u izložbene prostore, koncertnu salu, radionice, muzički studio, spavaone, i prijatne prostore za dnevni boravak. Višestrana izlagačka aktivnost ove grupe umetnika omogućila im je da putuju po svetu i upoznaju vredne i zanimljive kolege raznih profila, da ih pozivaju da tokom mesec dana budu njihovi gosti, da borave i rade na imanju Štemberg. Poslednjih dana simpozijuma priprema se izložba, počinje serija koncerata, performansa, video projekcija…
U proteklih petnaestak godina boravio sam četiri puta na ovom čudesnom mestu. Upoznao sam izuzetne umetnike i stekao dragocena prijateljstva neverovatnih osoba. Jedna od njih je pred vama, sa svojim radovima. Finski umetnik i fotograf, prodornog pogleda i kristalno čistih ideja i realizacije – Saku Pasilahti.

Vladimir Perić

Loading...