RUMBA (Fra/Bel) 2008.

21.08.2009-03.09, 14:51.
blank-image

Režija, scenario i glavne uloge: Dominik Abel, Fiona Gordon, Bruno Romi

Filmski trio Dominik, Fiona i Bruno radi zajedno više od deset godina. Svi imaju pozorišno iskustvo. Dominik i Fiona su počeli da rade kratke filmove polovinom poslednje decenije prošlog veka, a krajem te dekade pridružio im se i Romi u filmu Hvala Kupidone. Posle nekoliko kratkometražnih ostvarenja usledio je prvi celovečernji film Ledeni breg (L` Iceberg) 2005. godine. koji je bio vrlo zapažen na međunarodnim festivalima.
Njihov drugi celovečernji projekat je Rumba crna, refleksivna muzička komedija o tome šta život daje i oduzima i kako postoje načini da se gubici nadoknade. Junaci filma su Dom i Fiona, dvoje provincijskih učitelja, koji obožavaju latinske plesove. Posle jednog veoma uspešnog takmičenja oni dožive saobraćajnu nesreću i životi im se potpuno menjaju. Ali Dom i Fiona ne odustaju… Ljubav je jedino što im može pomoći pa ma koliko ona bila krhka. Važno je da postoji. I da pulsira.
Maksimalno stilizovanog izraza ovaj filmski trio od Rumbe pravi snažnu komediju apsurda i naslanja se na najbolju tradiciju Žaka Tatija, ali ne zaobilazi ni čuvenog Rovana Etkinsona.
Kao specijalna projekcija Rumba je premijerno prikazana u kanskom programu „Nedelja kritike“ (Semaine de la critique) 2008. godine.

Loading...