INTERAKCIJA 2009

20.08.2009, 15:34.
blank-image

Projekcija četiri dokumentarna filma snimljena tokom Kampa

4. MEĐUNARODNI STUDENSKI FILMSKI KAMP INTERAKCIJA 2009

Od 4. do 21. avgusta 2009.godine, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart , a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS, Ministarstva za dijasporu Republike Srbije i Opštine Požega biće održan 4. Međunarodni studenski filmski kamp Interakcija 2009. Nakon trogodišnje realizacije projekta na Zlatiboru, po prvi put, ovogodišnja Interakcija biće održana u Požegi.

Tokom boravka na kampu, dvadesetoro studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz 14 zemalja (Indija, Estonija, Kanada, Nemačka, Francuska, Rumunija, Litvanija, Brazil, Rusija, Velika Britanija, Švedska, Iran, Bosna i Hercegovina i Srbija), podeljeni u četiri ekipe, snimiće četiri dokumentarna filma, inspirisani ambijentom i ljudima Požege, Užica, Čačka i Guče.

Tema ovogodišnje Interakcije je Tolerancija različitosti.
Istovremeno sa produkcijom filmova, biće realizovani i prateći programi – Interšator i Interscreen. Svakodnevno, na Trgu slobode u Požegi, u okviru programa Interšator učesnici će, kroz muziku, ples, poeziju, kuhinju itd. predstaviti kulturu zemlje iz koje dolaze. Program se realizuje u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima zemalja učesnica.

U bioskopu Kulturnog centra Požega, u okviru programa Interscreen biće prikazani studentski filmovi učesnika kampa, studenata domaćih filmskih akademija, kao i izbor najboljih studentskih filmova u selekciji CILECT-a – Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola.

Tokom boravka u Srbiji, kroz izlete na Mokru Goru, u Sirogojno i Ovčarsko-kablarsku klisuru, učesnici će se upoznati sa prirodnim u kulturnim potencijalima zapadne Srbije.

Filmovi snimljeni tokom kampa, biće prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda 20. avgusta, dan nakon premijere u Požegi, 19. avgusta.

Do kraja godine, projekcija filmova biće održana na domaćim i filmskim akademijama u inostranstvu, u gradovima partnerima, u kulturnim centrima u dijaspori. Najbolji filmovi snimljeni tokom kampa učestvovaće na filmskom festivalima širom sveta, poput filma Helijum (snimljen tokom 3.“Interakcije“), koji je na ovogodišnjem 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio nagradu za najbolji eksperimentalni film.

Loading...