Predstavljanje knjige Saše Obradovića: Drugi drugi svijet

28.07.2009, 15:38.
blank-image

Na predstavljanju novog izdanja Stubova kulture govore urednik Ivan Radosavljević i autor knjige Saša Obradović.

Na predstavljanju ovog novog izdanja Stubova kulture govore urednik Ivan Radosavljević i autor knjige Saša Obradović.
U pogovoru svoje knjige Drugi drugi svijet, Saša Obradović piše:
„…Pre nego što ću u avgustu 2001. otpočeti da pišem, nekako se pogodilo da sam u kratkom periodu, skoro jednu za drugom, pročitao sledeće knjige: Amsterdam Ijena Mekjuena, Knjigu dokaza Džona Banvila, Voljeno čudovište Havijera Tomea, veliku dramu Ronalda Harvuda Na čijoj strani i ono najteže: zbirke dokumenata. Ko poznaje navedene naslove, biće mu jasno da je ova knjiga dobrim delom samo rezultat pročitanog. Dok sam je pisao, sećao sam se svakako Upotrebe čoveka Aleksandra Tišme, filma Smrt i devojčica Romana Polanskog, Kolekcionara Džona Faulsa i stihove pesme Pritiskač Gjertrude Šnakenberg, čiju parafrazu možete lako uočiti.
Tako je nastao Drugi drugi svijet, knjiga čije mi pisanje nije pričinilo zadovoljstvo, koja me neće opravdati i kakvu, nadam se, nikada više neću napisati.
Molim vas da ovu knjigu ne doživite kao poruku, ni umetničku, ni neku drugu.
Ovu priču ispričao je Jovan Jurišić. Sva kolebanja i nedoslednosti u kazivanju plod su promišljene namere njegovog srditog tvorca. Dajući mu mogućnost da nesmetano iznosi svoju odbranu, kako smatra za shodno, svesno sam se lišio izazova distance. Ovako čitaoci imaju mogućnost da saglasno ličnim nazorima dođu do sopstvene ocene Jovanovog duševnog stanja, karaktera i postupaka.
A što se tiče devojke koja je samo „papirnati lik“, priznajem da se nisam usudio da se njenoj patnji približim onoliko koliko Jovanovom grehu. Mada i tako, zapitao sam se u jednom trenutku nije li se na njenu lepotu, po onoj narodnoj, sručilo previše zla? Sumnju sam otklonio čitajući Večernje novosti od 15. oktobra 2001, u kojima intervjuisana supruga bivšeg predsednika kaže:
„Sve zlo što može da se desi jednom biću, desilo se meni.“…“.

Zapisano 30. oktobra 2001.
Redigovano 16. juna 2009.
Saša Obradović

Izlaganje urednika Ivana Radosavljevića o knjizi Drugi drugi svijet
Tekst o knjizi Drugi drugi svijet u u Kulturnom dodatku Politike, 25.07.2009.

Saša Obradović rođen je 1968. godine u Valjevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Danas je zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.
Objavio je knjigu priča Ulazak u zamak (1998) i romane Mardijan je najzad mrtav (2005) i Vrt ljubavi (2008). Dobitnik je književne stipendije Borislav Pekić za 2007. godinu.
Živi u Beogradu i Valjevu.

Loading...