Разговор о књигама УКУС; МИТОВИ И ПОЕТИКА – Миливој Солар и КАД ЈЕ СВИЈЕТ БИО МЛАД, Зоран Кравар

09.12.2010, 13:35.
blank-image

Говоре: Влахо Богишић, Александар Јерков, Бојан Јовић, уредник Гојко Тешић и аутори академик Миливој Солар и Зоран Кравар

КАД ЈЕ СВИЈЕТ БИО МЛАД: ВИСОКА ФАНТАСТИКА И ДОКТРИНАРНИ АНТИМОДЕРНИЗАМ

Књига Зорана Кравара Кад је свијет био млад: висока фантастика и доктринарни антимодернизам први је већи допринос хрватске хуманистике проучавању високе фантастике (хигх фантасy), врсте популарне књижевности која се назива »епском« и »романтичном« фантастиком, или најкраће фантасy. У 15 поглавља разматра се суоднос раних и утемељитељских фантасy дјела – Хобита, Господара прстенова и Силмариллиона Ј. Р. Р. Толкиена, Нарнијских кроника Ц. С. Леwиса, Панова благослова Лорда Дунсанyја, Змије Оуроборос Е. Р. Еддисона, али и опере Прстен Нибелунга Р. Wагнера – и доктринарнога антимодернизма уобличенога у нефикционалним дјелима њихових сувременика Лудwига Клагеса и Јулиуса Еволе, као и каснији одјек те везе на примеру романескног циклуса Земљоморје Урсуле К. Ле Гуин, филмског серијала Звјездани ратови Георгеа Луцаса те рецентних холивудских адаптација Толкиенових и Леwисових романа. Износе се потврде за тезу да висока фантастика као прозна врста ствара књижевне протусвјетове који, кроз приповијест о рестаурацији искона, стоје насупрот либералним и постпросвјетитељским стечевинама. Ради се, дакле, о идеолошкокритичком читању канонских темеља жанра фантасyја из пера аутора књига Антимодернизам (2004), Свјетоназорски сепареи. Антимодернистичке тенденције у хрватској књижевности ранога 20. стољећа (2005) и Уљанице и духови (2009).

УКУС, МИТОВИ И ПОЕТИКА

Ова је књига избор из мојих радова о проблематици укуса, митова који утјечу на тумачење књижевности те о схваћању постмодернизма и односима тривијалне и високе књижевности. Настала је на темељу разговора с уредником Гојком Тешићем, који ми је љубазно предложио да објави нешто из мојих радова. Сложили смо се, међутим, да то не буду радови које сам недавно објавио у Хрватској, јер их заинтересирани читатељи могу лако набавити, а да ипак покушам направити неку релативну цјелину и да не укључим, барем засад, оне који су прије свега намијењени настави књижевности у школама и на свеучилишту. Одлучио сам тако ограничити се на есеје, односно предавања која су заправо својеврсни есеји, а које повезује занимање за разумијевање и тумачење књижевности на пријелазу модернизма у постмодернизам. Сматрао сам да у том смислу могу изабрати три књиге, настале додуше у знатном временском распону, те неколико додатних есеја у којима мислим да се зрцали, како начин на који сам о књижевности и о проучавању књижевности писао, тако и нека стајалишта која сам, надам се, у најновије вријеме настојао даље развити и шире објаснити.

академик Миливој Солар

Издавач Службени гласник, Београд, 2010.

Loading...