Дани аустријског филма: Други – то смо ми, шести данv

20.10.2010, 14:32.
blank-image

Psihiloški triler PLJAČKAŠ je zasnovan na istinitoj priči o spektakularnim pljačkama banaka koje izvodi atletičar maratonac,Johan Retenberger (21.00)

19.00 FALSIFIKATORI / Die Fälscher, režija Stefan Ruzovicki, 99min

Ovo je istinita priča o Salomonu Soroviču, likovnom umetniku, boemu i najpoznatijem evropskom falsifikatoru, koga 1939.godine nacisti hapse u Berlinu i šalju u Mathauzen, a zatim u aprilu 1945. godine u Saksenhauzen gde mu, bez mogućnosti izbora, „dodeljuju“ specijalan zadatak – da se sa odabranom grupom zatvorenika uključi u „Operaciju Bernhard“ . Cilj je bio da se gomile lažnih novčanica naprave i ubace na englesko i američko tržište da bi se destabilizovala privreda ovih zemalja i preokrenuo tok rata. Osim ostanka u životu, falsifikatorima se nude i lakši uslovi boravka u logoru u kome svaki dan umiru stotine nedužnih. Zato je ovaj film mnogo više od priče o falsifikovanju novca.

scenario: Stefan Ruzovitzki po knjizi Adolfa Burgera Đavolova radionica
fotografija: Benedict Neuenfels; muzika: Marius Ruhland
uloge: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Lenn Kudrjawizki, August Zimmer, Martin Brambach…
Nagrade : Oskar za film van engleskog govornog područja, Ghent – Grand prix, German film award – Devid Striesow za sporednu mušku ulogu

21.00 PLJAČKAŠ / Der Räuber , režija Benjamin Hajsenbrg, 90 min

Film je zasnovan na istinitoj priči o spektakularnim pljačkama banaka koje izvodi atletičar maratonac,Johan Retenberger. On je zavisnik od endorfina i potrebe da se neprestano kreće. Njegov bazični anarhizam dovodi ga u konflikt sa društvom koje nameće svoja pravila. On uživa u planiranju i samom pljačkanju, brz je, snalažljiv i proračunat,. Ali sve to pada pred noge bivše i jedine ljubavi njegovog života.

režija: Benjamin Hajsenbrg
scenario: Benjamin Hajsenbrg i Martin Princ po knjizi Martina Princa
fotografija: Rajnhold Vorsšnajder
muzika: Lorenc Dangel
uloge: Andreas Lust, Franciska Vajs, Florian Votruba, Johan Bednar
nagrade: Palić – Srebrni toranj za režiju
Diagonale – najbolja glavnu muška i glavna ženska uloga

Loading...