Dani austrijskog filma: Drugi – to smo mi, drugi dan

16.10.2010, 14:38.
blank-image

Film Do poslednje kosti (21.00) je bio najgledaniji domaći film u austrijskim bioskopima u 2009. godini.

19.00 PRVI DAN / Der erste Tag, režija Andreas Prohaska, 88 min

Ovaj veoma napeti film katastrofe radjen je u maniru najboljih sličnih američkih ostvarenja: veoma je napet, psihološki i akciono detaljno razradjen i uverljiv, pa se na osnovu toga čini sasvim realnim. A film govori o velikom kvaru na češkoj nuklearki Dukovany , lociranoj na četrdesetak kilometara od granice sa Austrijom. Glavni producent ÖRF prikazala ga je premijerno na tridesetu godišnjicu referenduma na kome su Austrijanci glasali protiv izgradnje nuklearnih elektrana u svovoj zemlji. Iako su producenti naznačili da je reč o fikciji, u Češkoj je ovaj film dočekan sa mnogo ljutine pa je čak i češki predsednik telefonirao austrijskom kolegi da izrazi negodovanje zbog emitovanja ovog filma.

režija: Andreas Prohaska
scenario: Susan Frojnd
fotografija: Tomas Beneš, Hajnc Vehsling; muzika: Stefan Bernhajmer
uloge: Andreas Kiendl. Franciska Vajc, Karl Fischer, Beatriks Brunško…

21.00 DO POSLEDNJE KOSTI / Der Knochemann, režija Volfgang Murnberger, 117 min

Ovaj film baziran je na romanu austrijskog pisca Volfa Hasa najpoznatijeg po romanima „Dođi, slatka smrti“ (Komm, süßer Tod / Come, sweet death) i “Večni život”( Das ewig Leben / Eternal life). Po oba ova romana i po takodje Hasovom romanima „Tišina“ (Silentium) i (Der Knochenmann / The Bone Man)
Volfgang Murenberger je režirao fillmski serijal čiji je junak inspektor Brener koga tumači jedan od koscenarista, glumac, Josef Hader.
U slučaju filma „Do poslednje kosti“ u centru pažnje je Brenerova potraga za izvesnim Horvatom koji je nestao ne plativši poslednju ratu lizinga za auto. Potraga ga vodi u planine do restorana poznatog po pečenoj piletini. Brener nije ni svestan da je upao u nešto što bi se moglo zvati „ austrijski Fargo“. Pun crnog humora, poprilične doze napetosti, žanrovskog parodiranja i odlične glume bio je najgledaniji domaći film u austrijskim bioskopima u 2009. godini.

režija: Volfgang Murnberge
scenario: Volfgang Murnberger, Josef Hader, Volf Has
fotografija: Peter fon Haler
muzika: Sofia Surfers
uloge: Josef Hader, Josef Bierbihler, Edita Malovčić, Stipe Erceg, Kristof Luser, Pia Hierceger, Ivan Shvedoff, Dorka Grilus.

Loading...