Концерт: Трио БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ

13.09.2010, 12:45.
blank-image

На програму су композиције Николе, Жељка и Зорана Старчевића, али и дела Албениса и Чајковског

Трио Балканске жице (Трио Балкан Стрингс) од 2003. са великим успехом наступа широм света. Комбинацијом Зорановог искуства и академског знања у области класичне гитаре његових синова, створили су оригиналну гитарску музику у аранжманима за 3 гитаре.
Њихова музика представља музичко путовање Балканом и бисер за све који воле акустичну, гитарску, етно или инструменталну музику уопште. Изводе своју оригиналну инструменталну музику, синтезу многих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, бугарских, мађарских, медитеранских, оријенталних…са специфичним орнаментима и интерпретацијом, а присутни су и џез елементи, импровизација и класични елементи. Оригинална камерна гитарска музика из Србије која је преко иностраног ЦД-а и нотне књиге промовисана и присутна у читавом свету. За ЦД Гуитарес дес Балканс (Балкан Гуитарс) потписали су уговор са Сунсет- Франце – ПлаyаСоунд, француском дискографском кућом, већ преко тридесет година специјализованом за Музику света – Wорлд Мусиц, за издавање и дистрибуцију у целом свету. У продукцији РТС-а снимили су и музички филм “Нека вода носи“, у режији Марка Новаковића.
Наступали су на многим класичним гитарским, Wорлд Мусиц, џез фестивалима и концертима у: Америци (Њујорк, Бостон, Чикаго, Сан Франциско, Вашингтон, Портланд, Шарлот…), Канади (Торонто, Ванкувер…), Италији, Пољској, Мађарској, Турској, Русији, Словенији, Молдавији, Белгији, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Финској, БиХ, Црној Гори…Одржали су концерте и у сарадњи са културним центрима широм Србије, као и предавања о музици Балкана и оригиналној гитарској интерпретацији, и концерте студентима на Њујоршком универзитету, и на јазз школама у Бостону и Чикагу и многим фестивалима класичне гитаре у Европи.

Најзначајније награде које је добио Трио Балканске жице на интернационалним фестивалима су:
Прва награда у категорији Wорлд Мусиц на највећем композиторском такмичењу, УСА Сонгwритинг Цомпетитион 2005, за композицију Николе Старчевића „Воденица“ коју изводи Трио Балканске жице, затим прва награда и статуа делфина – Мусиц Wорлд 2004-Фестивал Интернационале-Фивиззано-Италија, у категорији дипломираних класичних гитариста, такодје прва награда и статуа делфина – Мусиц Wорлд 2004-Фестивал Интернационале-Фивиззано-Италија, за Трио Балканске жице, најбољи инструментални ансамбл, као и прва награда на ЈоАнн Фаллетта 2007 Буффало, Неw Yорк – УСА, интернационалном композиторском такмичењу за класичну гитару за композицију Николе Старчевића „Асиана 5“ .

На програму концерта су:

Воденица Н. Старчевић
Афион З. Старчевић
Орион З. Старчевић
Паунов плес Н. Старчевић
Визант Ж. Старчевић
Дубоко у очима З. Старчевић
Сwинг Тиме (премијера) З. Старчевић
Балканска легенда Н. Старчевић/И.Албениз
Опсесија Н. Старчевић
Дуо Старчевић (класична гитара)
Чикаго З. Старчевић
Зоран Старчевић (гитара соло)
Фермен З. Старчевић
Седам зрна З. Старчевић
Фор Г З. Старчевић
Крцково ново одело Н. Старчевић/П.И. Чајковски
Балкан Сwинг Но1 З. Старчевић

Loading...