Катарина Радовић, ДОК НАС СМРТ НЕ РАСТАВИ: свадбе у Европи

27.08.2010-12.09, 12:51.
blank-image

Предвидјање теоретичара еволуције Оливера Карија са Лондонске школе за економију је да ће људска раса достићи свој еволуциони врхунац до 3000. године, када ће се развити две потпуно одвојене људске врсте: виша, лепа и интелигентна, и нижа, ружна и неинтелигентна, при чему ће се све расне разлике избрисати као последица вишегодишњег укрштања.

Док нас смрт не растави: свадбе у Европи, 2009-2010.

У свом двогодишњем фотографском пројекту (2009 – 2010) Док нас смрт не растави: свадбе у Европи Катарина Радовић је врло пажљиво и смерно фотографисала свадбе са акцентом на парове који су различитих националности, из различитих култура, са другачијим обичајима. Концентришући своју пажњу на визуелно истраживање феномена свадбене церемоније, уметница бележи својим фотографским сликама константност и непроменљивост овог феномена, уочавајући истовремено да је институција брака девастирана (што поткрепљује и бизарни изглед одабраних сцена са заспалим гостима или празним столовима са непоједеном свадбеном тортом) и да класична максима „док нас смрт не растави“ ипак пружа мало наде за будућност људске расе (романтичне сцене загрљаја младенаца). Колористички третман фотографских слика које су представљене на овој изложби својим интензитетом потврђује разноврсност емоционалних стања која су саставни део овог антрополошког феномена, а сведеност самог призора појачава намеру уметнице да на објективан начин представи ситуације које одишу личним, субјективним доживљајима.

Катарина Радовић (1976, Београд, Србија) студирала је историју уметности на Универзитету у Сасексу, у Брајтону, у Великој Британији, затим фотографију на Академији уметности у Београду, где је дипломирала 2006. Као слободни уметник учествовала је на бројним самосталним и групним изложбама у Србији, Словенији, Аустрији, Чешкој, Литванији, Шпанији, Холандији, Француској, Египту, Јапану, итд. Добитник је стипендије Култур Контакт за 2007. годину, а њени радови налазе се у неколико јавних уметничких колекција у Европи. Тренутно завршава двогодишњи фотографски пројекат који подржава и спонзорише Европска културна фондација (ЕЦФ).

Loading...