Promocija DVD izdanja koncerta Beogradskog duvačkog orkestra

27.09.2010, 13:09.
blank-image

Povodom 15 godina postojanja

Beogradski duvački orkestar, kao jedini civilni koncertni ansambl ove vrste u zemlji, osnovan je 1996. godine. Oni su petnaestogodišnjicu svog postojanja obeležili svečanim promenadnim koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, tokom maja 2010, i tim povodom je priređeno i DVD izdanje ovog koncerta.

Iako, po zvaničnim merilima, 15-ta godišnjica nije jubilej, za Beogradski duvački orkestar i sve saradnike i te kako jeste. Toliko trajanje, na ovom prostoru i kulturnom okruženju i sa više nego skromnim materijalnim mogućnostima, bilo je moguće zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti članova orkestra i prijatelja orkestra (Kulturni centar Beograda, DVD „Matica“ Zemun i Sekretarijat za kulturu grada Beograda).

Svečani povod i izuzetna koncertna dvorana uslovile su i omogućile odabir programa simfonijskog tipa, repertoar originalno komponovan ili prerađen za duvački orkestar: Promenada iz ciklusa „Slike sa izložbe“ Musorgskog, Koncert za Tubu Gregsona, Velika čočečka iz baleta „Koštana“ Konjovića, Fantazija brilijante iz opere „Karmen“ Bizea, Džez svitu Šostakoviča i Koncert za marimbu Rida.

Solisti: Jasmina Živić, flauta, Miona Backović, marimba, Zoltan Lukačević, tuba, Vladimir Jovanović, Srđan Đaković, Nenad Ninković, Borislav Veličković, Jovan Savić, trube
Voditelj: Dejan Đurović
Dirigenti: Aleksandar Đurov i Vladimir Mustajbašić

Dirigent, V.Mustajbašić je član WASBE, svetske asocijacije simfonijskih duvačkih orkestara, čiji predstavnik će orkestru i dirigentu ovom prilikom predati plaketu.

Koncert je realizovan uz podršku Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda i u saradnji s Centrom za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Loading...