Промоција ДВД издања концерта Београдског дувачког оркестра

27.09.2010, 13:09.
blank-image

Поводом 15 година постојања

Београдски дувачки оркестар, као једини цивилни концертни ансамбл ове врсте у земљи, основан је 1996. године. Они су петнаестогодишњицу свог постојања обележили свечаним променадним концертом у Великој дворани Коларчеве задужбине, током маја 2010, и тим поводом је приређено и ДВД издање овог концерта.

Иако, по званичним мерилима, 15-та годишњица није јубилеј, за Београдски дувачки оркестар и све сараднике и те како јесте. Толико трајање, на овом простору и културном окружењу и са више него скромним материјалним могућностима, било је могуће захваљујући ентузијазму и посвећености чланова оркестра и пријатеља оркестра (Културни центар Београда, ДВД „Матица“ Земун и Секретаријат за културу града Београда).

Свечани повод и изузетна концертна дворана условиле су и омогућиле одабир програма симфонијског типа, репертоар оригинално компонован или прерађен за дувачки оркестар: Променада из циклуса „Слике са изложбе“ Мусоргског, Концерт за Тубу Грегсона, Велика чочечка из балета „Коштана“ Коњовића, Фантазија брилијанте из опере „Кармен“ Бизеа, Џез свиту Шостаковича и Концерт за маримбу Рида.

Солисти: Јасмина Живић, флаута, Миона Бацковић, маримба, Золтан Лукачевић, туба, Владимир Јовановић, Срђан Ђаковић, Ненад Нинковић, Борислав Величковић, Јован Савић, трубе
Водитељ: Дејан Ђуровић
Диригенти: Александар Ђуров и Владимир Мустајбашић

Диригент, В.Мустајбашић је члан WАСБЕ, светске асоцијације симфонијских дувачких оркестара, чији представник ће оркестру и диригенту овом приликом предати плакету.

Концерт је реализован уз подршку Секретаријата за културу Скупштине града Београда и у сарадњи с Центром за музику Задужбине Илије М. Коларца.

Loading...