13. фестивал СЛОБОДНА ЗОНА

02.11.2017-06.11.2017, 15:00

13. издање фестивала Слободна Зона публици у Београду, Новом Саду и Нишу, од 1. до 6. новембра,  представиће више од 40 ангажованих играних и документарних филмова из целог света.

У оквиру међународне селекције коју је припремила дугогодишња селекторка фестивала Бранка Павловић, публика ће имати прилике да види два добитника награда са Берлинала: играни филм Лето 1993 (ДКЦ, 5.нов,15:00) редитељке Карле Симон (најбољи филм у селекцији Генерација К+ и награда главног жирија за најбољи дебитантски филм) и документарац Ја нисам твој црња у режији Раула Пека (ДКЦ, 6.нов, 21:00), који је у Берлину запамћен по овацијама (Награда публике, Панорама). На програму су чак три филма у најужем избору за Европску филмску награду (ЕФА), документарни филм Причест редитељке Ане Замјецке, Лето 1993, у категорији европско откриће године, као и филм Ћамбра, Јонаса Карпињана, номинован за најбољи играни филм. Документарни мјузикл Дан ослобођења, који ће у Београду, Нишу и Новом Саду отворити Слободну Зону, свакако је једна од главних атракција фестивала. Изузетан спој никада виђених снимака са улица Пјонгјанга комбинован је са сјајним обрадама музичког класика Моје песме, моји снови и неких од највећих хитова групе Laibach. У специфичном контексту Северне Кореје они добијају на актуелности и снази. Филм је пун хумористичких момената али и истинских увида чланова бенда и редитеља Травика о природи слободе и (не)моћи идеологије и цензуре. Божански поредак (ДКЦ, 2. нов, 21:00) редитељке Петре Бјондине Фолпе је швајцарски кандидат за Оскара 2018 и духовита прича о Нори, младој супрузи, мајци и домаћици из једног села у швајцарским Алпима која се почетком седамдесетих бори за право гласа за жене – најпре у својој кући а затим и у широј заједници. До 1971. године жене у Швајцарској нису имале право гласа, а све до 1988. могле су да раде само уколико би им мужеви то писмено дозволили, јер „такав је закон“.

Нови селекторски тандем – Јелена Максимовић, монтажерка и Иван Бакрач, редитељ постарали су се за занимљив и богат регионални такмичарски програм, у оквиру ког ће бити приказано 10 дугометражних и 10 краткометражних документраних, играних и експерименталних филмова под називом „Ка колективној нежности“. У питању су структурално и тематски различита остварења које спаја моменат нежности у ауторском приступу изражен кроз борбу за равноправност и слободу.

Од дугометражних филмова ове селекције истиче се филм Алена Дрљевића Мушкарци не плачу (ДКЦ, 3.нов, 19:00), који је премијерно приказан на фестивалу у Карловим Варима где је освојио две награде. Прецизним редитељским поступком редитеља и уз невероватне глумачке бравуре најбољих регионалних глумаца, овај дугометражни играни филм представља јединствен осврт на последице распада Југославије. Не би требало пропустити ни дугометражни документарни филм реномираног хрватског аутора Горана Девића Buffet жељезара (ДОБ, 5.нов, 20:00), о затварању бифеа који се налази на улазу једне од највећих фабрика гвожђа у источној Европи. Прецизним опсервацијским приступом, редитељ прати животе и планове за будућност власника кафане и њихових гостију. Филм је приказан на великом броју међународних фестивала где је освојио бројне награде. Публика ће имати прилику и да погледа филм који је премијерно приказан у Локарну, Мртва нација, узбудљиви документарни есеј-филм румунског аутора Раду Јуде-а који, у последњих неколико година, својом креативношћу у филмском језику и структури изненађује и узбуђује светску публику. Филм је направљен од скоро откривених црно-белих фотографија и бави се антисемитизмом у Румунији 30-их и 40-их година. Уз минималну, али ефектну комбинацију слике и звука публика ће имати прилику да присуствује јединственом филмском доживљају који открива сурове детаље увек актуелне историјске теме.

Стручни жири фестивалa доделиће нагрaде за Најбољи ангажовани филм у Регионалној и Међународној конкуренцији. Награду за Најбољи филм у оквиру селекције 14+, доделиће средњошколски жири – Слободна Зона Јуниор. Већ традиционална Награда публике фестивала Слободна Зона, биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

Слободна Зона, традиционално, има богат пратећи програм: 5 специјалних пројекција, Мастеркласеве, Ноћне разговоре и дневни говорни програм На кафи са аутором.

У недељу 5. новембра у Кинотеци, Питер Киној одржаће интерактивни Мастерклас на енглеском језику под називом Едитинг Хуман Ригхт Филмс, у оквиру ког ће публику упознати са ангажованим приступом филму и моделу рада продуцентске куће Skulight са младим људима. Мастерклас је отворен за студенте филмских школа, филмске професионалце, активисте и заинтересоване љубитеље филма. Сви заинтересовани могу да се пријаве путем онлине формулара на сајту фестивала до 1. новембра.

Од петка 3. до недеље 5. новембра у ДКЦ-у, одмах после пројекција филмова Мушкарци не плачу, Живот од милијун долара и Школа за бунтовнике, предвиђен је неизоставан пратећи програм Слободне Зоне – Ноћни разговори чији је уредник Иван Миленковић. Публика ће имати прилику да у присуству аутора и експерата разговара о актуелним темама које покрећу ова три филма – који су то политички механизми који рањавају душе, да ли су демократксе државе изгубиле занимање за своје грађане и зашто се идеја образовања тaко брзо урушава.

И ове године у Музичкој кући Метрополис за представнике медија и познаваоце филма одржава се програм на Кафи са аутором. Први гости биће чланови екипе филма Дан ослобођења и групе Laibach. Током читавог фестивала, све до 6. новембра ова дружења са гостима Слободне Зоне водиће редитељка Јелена Гавриловић.

Фестивал су подржали: Министарство кутуре и информисања Републике Србије, Реконструкција Женски фонд,  Француски институт у Србији, Град Београд, Канадска амбасада у Београду и Амбасада Краљевине Норвешке.

Програм фестивала у Дворани КЦБа.

Више информација доступно је на сајту фестивала http://freezonebelgrade.org/
Добро дошли у Слободну Зону!

Loading...