Дорис Лесинг: Златна бележница, представљање књиге

22.07.2010, 15:25.
blank-image

Нобелова награда за књижевност за 2007.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РОМАН ДОРИС ЛЕСИНГ!

Ана Вулф је млада књижевница која пати од списатељског блока. Разведена је, има мало дете, разочарана односима са мушкарцима, осећа како јој се живот распада. У страху од лудила, своја искуства записује у четири бележнице, у којима пише о искуствима која има као књижевник, политички ангажована жена, о емотивном животу и о свакодневним доживљајима. Али тек пета књига – Златна бележница – биће кључ њеног оздрављења и преображаја.

Златна бележница је портрет интелектуалне и моралне климе педесетих година двадесетог века – друштва у које је закорачио феминизам – и храбар и моћан опис жене која је у потрази за личним и политичким идентитетом.

“Њено највеће дело… Показује моћ женске имагинације у пуном замаху. Ова књига не шаље поједностављену политичку поруку, она цепа маске које су жене навикле да носе, указујена опасности и проблеме са којима се жене срећу ако одлуче да воде слободан живот у свету мушкараца… Дорис Лесинг је један од највећих писаца нашег столећа.”
Наташа Волтер, Индепендент

“Почетком шездесетих година, овај замашни и искрени роман сложене структуре допринео је да британска проза задржи репутацију смеле, амбициозне и експерименталне књижевности. Ова књига је опојна мешавина времена у којем су и романи и политичке извесности почињали да се круне и нестају. Постала је светски бестселер и њено, до сада, најистанчаније дело.”
Малколм Бредбери, Маил он Сундаy

“Амбициозан роман без премца, који је и после четрдесет година подједнако прецизан и забаван.”
Викторија Бритн, Гуардиан

Loading...