Изложба МОЈЕ ИСКУСТВО У СВЕСЦИ – 50 година рада Ликовне галерије Културног центра Београда

10.06.2010-11.07, 15:59.
blank-image

Поводом важног јубилеја – изложба записа и размишљања о уметности 30-так аутора у последњих 50 година на домаћој уметничкој сцени

Педесет година трајања Ликовне галерије Културног центра Београда обухвата време појаве мноштва различитих уметничких праваца и фантастичног развоја нових технологија… па још на овим просторима где је историја тако брза – пет држава, два друштвена система, један рат… – све то заслужује, а свакако и захтева интересовање историчара уметности и теоретичара културе. Јер, тек једна озбиљна мултидисциплинарна анализа могла би да захвати све културолошке, друштвене, историјске и феноменолошке аспекте деловања институције у којој је излагало више од хиљаду уметника.
Изложба Моје искуство у свесци зато је тек омаж Галерији. Њене амбиције су много скромније од поставке која би достојно репрезентовала значајан јубилеј особене и важне београдске галеријске установе.

Аутори позвани да учествују на овој изложби већ су имали своја представљања у овој галерији – као самостални излагачи или у оквиру значајнијих ауторских пројеката, групних изложби и различитих селекција.
На изложби ће бити изложене свеске уметника различитих генерација и ликовних поетика – Мрђана Бајића, Жарка Бјелице, Милана Блануше, Лане Васиљевић, Чедомира Васића, Габриела Глида, Весне Голубовић, Мирјане Живковић, Гордане Илић, Синише Илић, Здравка Јоксимовића, Бранимира Карановића, Миодрага Бате Кнежевића, Ане Недељковић, Зорана Павловића, Владимира Перића, Миће Поповића, Божидара Продановића, Милете Продановића, Филипа Роце, Милице Томић, Милоша Томића, Слободана Трајковића, Растка Ћирића, групе Шкарт.

Зашто свеска?
Зато што она садржи оно иза, пре, око – уметничког дела, јер свака за себе представља уметнички предложак спонтано настао као јединствено искуство аутора, али и уметнички предмет по себи.

Било да је реч о интимним записима, путописни дневницима, или белешкама за рад, уметникова свеска његов је неодвојиви део, важан подједнако за разумевање уметничког процеса, као и саме уметникове личности.
Записи у свескама нису намењени оку случајног, уметнику непознатог посматрача. Оно што је међу корице похрањено дубоко је лично и, по таквој својој природи, лишено позе, рецитовања, егзибиције… далеко од вашара таштине спољњег света.

Као неодвојив део уметника и његовог стварања, ни једна од изложених свески није ни могла да личи на другу. Настајале у различитим периодима, на мах, или испуњаване годинама, конкретним поводом или у ауторовој доколици, оне су самосвојни „домаћи задаци из марљивости”.

Кустоскиња изложбе: Светлана Петровић

Пратећи програм изложбе Моје искуство у свесци /10 – 30. јун/, уприлицене поводом обележавања 50. година Ликовне галерије Културног центра Београда:

Галерија Артгет, Трг Републике 5/
среда, 16. јун у 19 сати

Свеске наших очева: учествују Милета Продановић, Јован Поповић и Миодраг Мишко Павловић – разговор на тему Приватни и јавни простори уметности, у коме учествују излагачи на изложби, уметници и публика. Модератори разговора су Миа Давид, вд директорка КЦБ-а и Гордана Добрић, кустоскиња.

Ликовна галерија , Кнез Михаилова
недеља, 20. јуна од 14-18 сати

Радионица за децу: Изрази се цртежом, ауторка Ана Недељковић.
У сарадњи са СКЦ Београд

среда, 30.јун у 19 сати

Разговор Вежбанка, маштанка,дневник, књига…у коме ће излагачи представити свој рад

Учествују: Растко Ћирић, проф. ФПУ у Београду, илустратор и аниматор , Весна Голубовић, сликарка, Здравко Јоксимовић, проф. ФЛУ у Београду и вајар, Мирјана Живковић, графички дизајнер, Гордана Илић, графички дизајнер, и Ана Недељковић, мултимедијална уметница.

Публици ће овом приликом позвани уметници говорити о својим специфичним и различитим искуствима рада у свескама и скиценблоковима било да је реч о бележењу иницијалних визуелних и текстуалних идеја, до сложенијих разрада пројеката и сегмената рада значајним за сложеније и финалне реализације, индивидуалне опусе и уметничке активности. Различите форме изражавања у свескама показују различите жанрове под којима изложене свеске можемо посматрати – као вежбанке, маштанке, сваштаре, илустроване дневнике са путовања, екс либрис издања… Истовремено у њима је могуће пратити различите аспекте савременог ликовног и визуелног изражавања, али и заћи у танану интиму приватних простора уметности која се, овом приликом, вољом аутора показује јавности.

Позивамо вас да присуствујете овом необичном путовању кроз свет уметности и ближе упознате сложен процес ликовног стваралаштва, анимације, графичког дизајна и обликовања књиге и издаваштва… и том приликом сазнате више о свесци као алтернативном, а, у савремено доба, помало и заборављеном медију.

 

 

 

Неколико сегмената пратећег програма изложбе Моје искуство у свесци обликовано је тако да усмери пажњу културне јавности на неке од тема и проблема који се односе на свеску као медиј уметничког изражавања. О изложеним свескама великана нашег сликарства – Миће Поповића, Божидара Продановића и Зорана Павловића говориће њихови синови Јован Поповић, драматург, Милета Продановић, сликар и писац, и Миодраг Мишко Павловић, сликар. Потом ће се водити разговор са учесницима изложбе, уметницима и публиком о излагачким праксама презентације савремене визуелне уметности у педесетогодишњој програмској активности Ликовне галерије и пројекцији будуће програмске политике галерије као значајне градске институције културе.

Већ у наредном сусрету са учесницима ове необичне изложбе пажња ће бити усмерена на различите праксе рада у свесци и специфичне жанрове свеске као уметничке форме – од бележења иницијалних визуелних и текстуалних идеја, до разраде истих у артефакта препознатљивог ауторског концепта.

Креативна радионица за средњошколце Изрази се цртежом, коју води води уметница Ана Недељковић, има за циљ да младу публику упозна са основама визуелне уметности. Полазници ће имати прилику да увидом у изложбени материјал открију и примене креативне могућности рада у свесци. Овај програм се реализује у сарадњи са Студентским културним центром и уз подршку Секретаријата за спорт и омладину Београда, општине Стари град.

 

Loading...