Predstavljanje novih knjiga M. Demića, A. Bjelogrlića i M. Kajteza

03.06.2010, 12:49.
blank-image

Nova izdanja Agore: Mirko Demić: Trezvenjaci na pijanoj lađi,Aleksandar Bjelogrlić: Brazilski akvarel, Miodrag Kajtez: Antiluftnost

Nova dela srpskih prozaista srednje generacije Miodraga Kajteza, Aleksandra Bjelogrlića i Mirka Demića tematizuju različita pitanja i dileme naše epohe, u rasponu od klasično realističkog referisanja na stvarnost do iskoraka ka različitim žanrovskim uticajima.
Kajtezov roman Antiluftnost je priča o labavo skrpljenoj i slupanoj, takoreći fantastičnoj porodici. Kajtezovi likovi sazrevaju pod iskošenim zidovima reklamne kućice za dečju trikotažu, gube glave ali ih i dobijaju natrag, umiru preslažući sebe u višestruko latinično slovo “s“.
Roman-lavirint Brazilski akvarel Aleksandra Bjelogrlića rasvetljava spregu kriminala i državnih struktura, ali prikazuje i nepokolebljivu stazu onog individualca koji, po nezaboravnom određenju jednog klasika žanra, “po ulicama zla mora koračati a da sam po sebi nije zao, ukaljan ili uplašen”. Ovaj roman predstavlja modernu verziju drevnog samsonskog motiva života ili duše koji naizgled bezbedno počivaju u nekom udaljenom carstvu.
Trezvenjaci na pijanoj lađi Mirka Demića, podnaslovljeni kao srpsko-hrvatski roman, imaju za temu složene odnose između Srba i Hrvata, Beograda i Zagreba, nas i njih. Putovanje vozom između ovih gradova prilika je za glavnog junaka da preispita odnose sa voljenom ženom, bratom, kojeg se nije video deset godina i sa kojim je u minulom ratu bio na različitim stranama. Između svega pobrojanog, ovaj roman je i pokušaj da se razume sva tragika i paradoksalnost položaja Srbina rođenog u Hrvatskoj i njegovog usuda da bude između, da remeti tok događaja i stanje stvari, kao što međutim menja tok misli.

Učestvuju: urednik Nenad Šaponja i autori.
Moderator: Marjan Čakarević

Loading...