Хиспанометраје – Шпански метар 2010: За шаку наде

14.05.2010-18.05, 15:14.
blank-image

Организатори Фестивала су Културни центар Београда и Институт Сервантес у Београду

Под геслом За шаку наде овогодишњи Шпански метар приказује девет филмова чији су јунаци блиски сваком гледаоцу. То су обични људи који покушавају да надју своје место под Сунцем, да буду добри и да им буде добро. Али то никад није било лако, а поготово данас. Зато је нада да им се мора догодити бољи живот , понекад једино што их држи усправнима и одлучнима да истрају. Она повезује све филмове без обзира на жанр и тематику, а они су разноврсни и као живот, никад окренути у једном смеру.
У филму Дан за опуштање срешћемо младе људе који се спремају да буду освајачи новог времена иако су дубоко свесни да је цена тог подухвата превисока. Насупрот њима, старац из Пута посутог звездама не дозвољава да му ново време убија свете ствари живота. Да нада подразумева и основно људско достојанство без кога човек не би био човек, доказују две снажне драме о људима са маргине : Испод звезда и Живот и ништа друго док се јунаци филма Бежи од мене и омнибуса Осам састанака надају да ће успети да своје емоције артикулишу, прихвате их и помире са светом око себе. Музичка комедија Ватрено крштење враћа нас у мовиду, време после Франкове диктатуре, када је нада у нови живот била неограничена и ослобадјајућа.
Да се, без обзира на реалне наде, ствари не могу променити преко ноћи показују Плесачица и лопов и Добар живот, два филма која се догадјају у Чилеу и чији јунаци трпе последице прошлости.

Небојша Поповић, селектор програма

На програму овогодишњег Фестивала су:

петак, 14. мај
21.00 Плесачица и лопов / Ел баиле да ла Вицториа, р. Фернандо Труеба

субота, 15. мај
19.00 Под звездама Естеље / Бајо лас естреллас, р. Феликс Вискарет
21.00 Ватрено крштење / Ел Цалентито, р. Ћус Гутијерес

недеља, 16. мај
19.00 Бежи од мене / Вете де ми, р. Виктор Гарсиа Леон
21.00 Живот и ништа друго / Ел труцо дел манцо, р. Сантиаго Зану

понедељак, 17. мај
19.00 Дан за опуштање / Цасуал Даy, р. Макс Лемке
21.00 Пут посут звездама / Ел прадо де лас естреллас, р. Марио Камус

уторак, 18. мај
19.00 Осам састанака / 8 цитас, р. Перис Романо, Родриго Сорогојен
21.00 Добар живот / Ла буена вида, р. Андрес Вуд

Loading...