Недеља финског филма – 6. дан

27.04.2010, 12:50.
blank-image

ПОСЕТИЛАЦ (19.00)је званично проглашен за најбољи фински дебитантски филм у 2009. години.

19.00 ПОСЕТИЛАЦ (2009) / Муукалаинен
режија: Јукка-Пекка Валкеапää; сценарио: Јукка-Пекка Валкеапää и Јан Форсстрöм
улоге: Виталиј Бобров, Павел Лиска, Емилиа Икäхеимо,Јорма Томмила
фотографија: Туомо Хутри; музика: Хелена Тулве
награде: Гетеборг, Јусси – монтажа, фотографија
Посетилац је званично проглашен за најбољи фински дебитантски филм у 2009. години. Догађа се на фарми на којој син живи сам са мајком јер је отац, човек огромне насилности, у затвору одакле покушава да управља њиховим животима. Једног дана сезону киша на фарми пореметиће долазак непознатог човека.

ЈУКА ПЕКА ВАЛКЕАПА (Јукка-Пекка Валкеапää) (1977)
Завршио је режију на Универзитету за уметност и дизајн у Хелсинкију. „Посетилац“ је његов дипломски филм којим је наговестио изузетан естетски потенцијал.

21.00 ПИСМА ОЦУ ЈАКОБУ (2009) / Постиа паппи
режија и сценарио : Клаус Хäрö; улоге: Каарина Хазард, Хеикки Ноусиаинен, Јукка Кеинонен; фотографија: Туомо Хутри; музика; Дан Стрöмбäцк
награде: Каиро, Манхајм, Либек, Талин, Санта Барбара, Руан, Гетеборг, Јусси

Фински кандидат за Оскара и апсолутни победник на додели националних награда ЈУССИ (додељује их Финска филмска асоцијација од 1944. године и то је најстарија европска филмска награда те врсте) “Писма оцу Јакобу” један је од најуспешнијих финских филмова на међународној сцени.
Јунакиња филма је Лејла, осуђеница на доживотну робију која бива пуштена из затвора и послата да помаже свештенику Јакобу, чија је животна мисија да одговара на многобројна писма која му непрестано стижу и која зна напамет. Лејла ће се тешко привићи на нови живот, на оца Јакоба и на нове обавезе. Поготово што ће открити да ништа није како је првобитно изгледало.
Својом искреношћу и топлином овај филм додирује најосетљивије тачке људске душе и непрестано указује да није грех бити добар човек.

Loading...