Svetski dan(i) poezije 2010: Šta je pesma?

19.03.2010-21.03, 13:28.
blank-image

Organizujući deseti put ovu manifestaciju i dalje želimo da: poezija bude vest, da programi budu interaktivni (bez publike nema ni ove manifestacije), da se eksperimentiše sa poezijom u drugim medijima, da se prikažu savremeni pesnički opusi, ali i da uvek vodimo računa o tradiciji.

Svetski dan poezije 2010.
Deseti, jubilarni put Kulturni centar Beograda organizuje manifestaciju posvećenu poeziji, i to čini gotovo od trenutka kada je UNESKO, 21. MART proglasio Svetskim danom poezije. Tog martovskog dana širom sveta poezija se promoviše njenim čitanjem od strane samih pesnika, pisanjem, objavljivanjem, susretanjem pesnika i publike….da bi se podsetilo na to da je poezija, kako reče Dušan Matić – neprekidna svežina sveta.
Umesto jednog, Kulturni centar Beograda organizuje tri pesnička dana i to čini, pre svega, radi promovisanja ovog skrajnutog književnog žanra i podsećanja javnosti na snagu i važnost savremene pesničke reči. Prema mišljenju mnogih ovdašnjih, ali i inostranih stvaralaca, aktuelna poezija u Srbiji je jedan od najautentičnijih i najsnažnijih umetničkih izraza na ovim prostorima, i pored toga što je na marginama društvenog i državnog interesovanja. Zatim, misija manifestacije je da poveže pesničke centre, kao i same pesnike. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da je gostovanje pesnika iz drugih kultura od presudne važnosti . Zbog toga će i ovogodišnje desete poetske svečanosti , pored 40-tak domaćih pesnika, različitih generacija i poetika, ugostiti i pesnike iz Nemačke (Uve Kolbe), Hrvatske (Ervin Jahić), Makedonije (Nikola Madžirov) i Slovenije (Lucija Stupica), što beogradskoj manifestaciji daje međunarodni karakter. Na kraju, tu je i briga za duhovno zdravlje nacije – David Albaharija je jednom prilikom izjavio, prizivajući englesku poslovicu da jedna jabuka dnevno produžava život, kako jedna pesma dnevno produžava duhovni život i osnažuje mentalno zdravlje. Zbog toga je Kulturni centar Beograda od početka ove godine na svom sajtu započeo projekat Pesma na dan, na dar, poklanjajućima posetiocima sajta po jednu pesmu dnevno za duži i lepši život. U vreme sve intenzivnijih informativnih pritisaka, kojima su ljudi zatrpani zastrašujućom količinom vesti, dnevnih akcija, reklama, paketa, popusta, poklona ….koje ne nude nikakvo značenje, a zakrčuju svakodnevne umne aktivnosti, potrebno je podsetiti se da taj život ima i uzvišenije trenutke i da nije samo jurnjava od popusta do popusta ili ubijanje vremena između dva poslovna projekta.
Jednom rečju Kulturni centar Beograda kao organizator ove manifestacije želi da poezija bude vest, da programi budu interaktivni (bez publike nema ni ove manifestacije), da se eksperimentiše sa poezijom u drugim medijima, da se prikažu savremeni pesnički opusi, ali i da uvek vodimo računa o tradiciji.
Kada je započeo sa organizacijom Svetskog dana poezije davne 2001. okupivši pesnička udruženja /grupe, pesnike pojedince i kritičare poezije, Kulturni centar Beograda je osmislio i organizovao višednevno čitanje poezije, na klasičan i na nekonvencionalan način, u želji da ovaj žanr postane važna »vest« i vrati svoje mesto unutar sve zakrčenijeg javnog prostora. Čitanja u Beogradu bila su deo tadašnje sinhrone akcije čitanja poezije u 150 gradova širom sveta, pod pokroviteljstvom UNESKO-a, i imala su izražen angažovani koncept. Jedan od proizvoda ovog događaja bilo je jedinstveno elektronsko izdanje antologije pesama pesnika iz gotovo svih stopedeset gradova sveta, u okviru veb sajta www.dialoguepoetry.org, na engleskom i maternjim jezicima.Teme, sadržaj i učesnici naše manifestacije su se vremenom menjali, kao i mesta gde se poezija izvodila: od zelenih pijaca, supermarketa, ulica, trgova, gradskih autobusa do krovova važnih gradskih zgrada.
Ove godine Kulturni centar Beograda biće centralno i jedino mesto održavanja beogradskih pesničkih svečanosti objedinjenih kroz pitanje Šta je pesma? , koje će poeziju smestiti u kontekst njenog odnosa prema drugim medijumima –fimu, grafitima, aforizmima, performansu, muzici (rokenrolu), kabareu, čak i kompjuterskoj prezentaciji – Pesničkoj pasoškoj kontroli. Otuda s pravom pitanje Šta je pesma? – ta nedoumica predstavlja nit koja povezuje sve programske celine Svetskog dana poezije 2010.

*************************
Programi obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana poezije u znaku su pitanja: Šta je pesma? Na ovo pitanje svaki pesnik, kao i svaki čitalac poezije, daje poseban odgovor. I kada se svesno ne postavlja, ovo pitanje lebdi iznad reči pesama. Začuđenost i zapitanost nad pesmom koja postaje naša kuća u jeziku, stišanost sa kojom u ovu kuću ulazimo i seta koju osećamo kad iz nje izlazimo, osluškivanje zvukova, prozor koji otvaramo da bismo osmotrili i neke druge, neverbalne predele, poruke koje ispisujemo ne samo na hartiji, nego i na ekranima elektronskih aparata, i na zidovima te kuće – neki su od načina da se na ovo pitanje odgovori.
Šta je to što nas je u jednoj pesmi dotaklo i uzbudilo? Kada i kako to neke reči, koje svakog dana upotrebljavamo ne misleći o njima, najednom postaju pesma? Kada neki tekst prestaje da bude pesma? Postoje li granice koje pesmu odvajaju od ne-pesme? Koliko je aforizam blizu stiha, i može li grafit biti shvaćen kao stih? Odgovor koji neko da, pa i neko od učesnika ovogodišnjeg svetskog dana poezije, ne bi trebalo da nas samog pitanja liši. Jer pitanje: Šta je pesma? možda je sastavni deo pesme.
Vojislav Karanović

U skladu sa ovako razgranatim pitanjem Šta je pesma? manifestacija će se odvijati kroz tri programske celine.
I KUĆA U JEZIKU (autorsko čitanje + autopoetički odgovor)
U okviru ovog segmenta održaće se nekoliko programa čitanja i tumačenja poezije.
Pored razgovora sa moderatorom i čitanja sopstvenih stihova, pesnici će odgovarati i na pitanje: Šta je pesma?, a biće animirana i publika da takodje ponudi svoj odgovor na ovo pitanje.
II POGLED KROZ PROZOR (primenjena poezija)
Osnovna zamisao ove programske celine je da bude svojevrstan pogled kroz prozor te Kuće u jeziku. Bilo da se gleda napolje, ka onom prostoru gde više nema reči (performansi) ili da je to, naprotiv, pogled kroz prozor u samu unutrašnjost Kuće u jeziku (tumačenja i prevodi pesama). U ovom segmentu nastupiće oni autori koji se takođe bave poezijom, iako je ne stvaraju na uobičajen način. Suptilni tumači poezije i prevodioci, performeri (Kajoko Jamasaki), muzičari (poezija i rokenrol), režiseri…
U okviru ovog dela biće održan i završni program ovogodišnje manifestacije: projekcija „raspevanog dokumentarca“ Oktobarski salone! Miloša Tomića, kao i pevanje i sviranje poezije.
III REČI NA ZIDU – stih, aforizam, grafiti (aktivistička poezija)
U ovom delu programa nastupiće pesnici naglašenijeg angažmana, odnosno oni čija poezija deluje subverzivno u datom kulturno-političkom kontekstu. Pesnici koji o neposrednoj stvarnosti pišu otvoreno i kritički, ili humorno i parodijski, koji pišu drsko i pomalo bezobrazno, ali uvek poetski zasnovano. Pesnici čije pesme sadrže neku vrstu provokacije.
Kao dodatak ovom segmetu biće prikazani delovi filma Do viđenja, kako ste? Borisa Mitića i izložba i kompjuterska prezentacija Pesnička pasoška kontrola (koordinator Aleksandar Gatalica).

Galerija Artget, Trg Republike 5/I

petak, 19.mart
Kuća u jeziku
12.00 – Otvorenost, kritičnost?
Duško Novaković i Radmila Lazić
Moderator: Vojislav Karanović

Reči na zidu
17.30 – Pesnička pasoška kontrola
Izložba i kompjuterska prezentacija

18.00 – Stih, grafit, aforizam
Đorđe Kuburić, Aleksandar Baljak i Vojislav Radovanović
Moderator: Gojko Božović

Inserti iz filma Do viđenja, kako ste? Borisa Mitića

Pogled kroz prozor
20.00 – Poezija i rokenrol: Slobodan Tišma, (Luna, La strada), Koja (Šarlo akrobata, Disciplina kičme), Dejan Vučetić (Darkwood Dub), Bojan Slačala (Stuttgart online) i Boris Vlastelica (Repetitor)
Moderator: Marjan Čakarević

subota, 20.mart
Kuća u jeziku
12.00 – Dva pesnika – dve Antologije: Ervin Jahić (Hrvatska) i Nenad Milošević (Srbija)

13.00 – Predstavljanje pesnika gostiju: Nikola Madžirov i Lucija Stupica.
Moderatori: Ana Ristović i Duško Novaković

18.00 – Stišanost, seta?
Živorad Nedeljković i Tomislav Marinković
Moderator: Saša Radojčić

20.00 – Veče stranog pesnika: Uve Kolbe (Nemačka)
Moderator: Stevan Tontić

nedelja, 21.mart
Pogled kroz prozor
12.00 – Glasovi i tišina između dva jezika
Kajoko Jamasaki, pesnikinja i prevoditeljka
Moderator: Dragan Bošković

Reči na zidu
13.00 – Izazov stvarnosti
Tomislav Marković i Predrag Čudić
Moderator: Vladimir Arsenić

17.00 – Pesnikinje i pesnici novog senzibiliteta:
Maja Solar, Dragana Mladenović, Tamara Šuškić,
Dejan Čančarević i Bojan Vasić
Moderator: Marjan Čakarević

Kuća u jeziku
19.00 – Čitanje poezije: Slobodan Zubanović, Nikola Vujčić, Danica Vukićević, Ana Ristović, Petar Matović, Nikola Madžirov, Lucija Stupica, Ervin Jahić, Stevan Tontić, Uve Kolbe
Moderator: Vasa Pavković

Dvorana Kulturnog centra Beograda i GAFé, Kolarčeva 6

Pogled kroz prozor
21.00 – Raspevani dokumentarac Oktobarski salone!– režija: Miloš Tomić (projekcija filma)
– Svetski dane poezije! pevanje i sviranje poezije (Dragan Stojičevski, „Kralj Čačka“, Marija Balubdžić, Žolt Kovač, Dubravka Đurić i tajanstvena i stidljiva gitaristkinja).

Pogledajte brošuru Svetskog dana poezije 2010.

Loading...