Песма на дан – Даница Вукићевић

12.03.2010, 15:03.
blank-image

Тема месеца: ГОЛЕ ИСТИНЕ ИЛИ ОНО ШТО НЕДОСТАЈЕ

* * *

Напустио ме бог
Тонем кроз ћутљиву воду
Све што је доле – свет без опрезности
Пречишћен тугом
Чисто очајање
Свет без опрезности
Растргли су краљицу
Самољубиви робови
Она је бела као слоновача
Она је играчка у рукама оца и мајке
Њено лице је огледало
Круна је од меса и крви

Даница Вукићевић (1959)
Из књиге Као хотел на ветру, Књижевна омладина Србије, 1992.

Даница Вукићевић до сада је објавила пет књига поезије: Као хотел на ветру; КОС, Београд 1992, Када сам чула гласове; Матица српска, Нови Сад 1995, Шаманка, Центар за стваралаштво младих, Београд 2001, Лук и стрела, Повеља, Краљево, 2006, Прелазак у једну другу врсту, Просвета, Београд 2007; књигу кратке прозе На плажама, РАД, Београд 1998. и прозну књигу Живот је горила, КОВ, Вршац 2000.
Добитница је награде ПроФемина коју додељује истоимени часопис и награде Биљана Јовановић. Бави се и књижевном критиком и есејистиком. Чланица Српског књижевног друштва.
Дипломирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду на групи за Општу књижевност и теорију књижевности. Завршила Женске студије, специјалистичке студије (Култура и род) на Факултету политичких наука, сада је на магистарским студијама Род и политика на Факултету политичких наука, као стипендисткиња Фонда за реконструкцију „Жарана Папић“.
Ауторка је пројекта за унапређење наставе књижевности „Превазилажење ауторских и тематских стереотипа у настави српског језика и књижевности у средњим школама“, у којем је увела пет ауторки у наставни програм (В. Вулф, А. Ахматову, М. Дирас, и домаће ауторке, Р. Лазић, М. Мићић-Димовску). Пројекат је акредитован у Министарству просвете 2003.
Ради као лектор-редактор, живи у Београду.
Даница Вукићевић је учесница манифестације посвећене Светском дану поезије, која се одржава у Културном центру Београда од 19. до 21. марта.

Loading...