Критичари су изабрали – Миланка Тодић

13.01.2010-30.01, 11:57.
blank-image

WHAT IT FEELS LIKE FOR A GIRL – изложба Јелене Јуреше, према избору Миланке Тодић, добитнице награде „Лазар Трифуновић“ за 2006.

Изложбом Критичари су изабрали, која се више од четири деценије одржава у Ликовној галерији Културног центра Београда, почиње нова београдска ликовна сезона. Од 2001. ова изложба је, у концепцијском смислу, модификована у ауторску изложбу лауреата награде Лазар Трифуновић, престижног признања за ликовну критику и критичко писање о савременој уметничкој сцени, које се од 1992. додељује у организацији Културног центра Београда.

Овогодишња изложба Критичари су изабрали / Wхат ит феелс лике фор а гирл према избору Миланке Тодић, представиће пројекат Јелене Јуреше који је настајао у периоду од 2005. до 2009. године. Реч је о истраживачком фото-наративном пројекту који се бави стереотипом женске субјективности која је пасивна и спутана од стране разних друштвених ограничења. Пројекат чине фотографски портрети које прати приповедно представљање портретисаних жена. Фотографија је у овом пројекту употребљена као визуелни медиј истраживања. Иначе, Јуреша се у свом раду фокусира на портрет који јој служи да испитује однос посматрача и посматраног кроз понуђену могућност разумевања портретисаног субјекта. Фотографска слика је Јурешино полазиште креативног промишљања портрета, било да је реч о медију фотографије, видеа или о аудио-визуелној инсталацији.

Јелена Јуреша (1974, Нови Сад) је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду. Излагала је на изложбама у Србији, Француској, Аустрији и Хрватској.

Loading...