38. ФЕСТ – програм 6. дана

25.02.2010, 13:01.
blank-image

četvrtak, 25. februar
11.30 – Metastaze / Metastaze; Hrvatska, 82 min; 2009
Režija: Branko Schmidt; uloge: Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Robert Ugrina
Film prikazuje odnose četvorice kvartovskih prijatelja koji se nikako ne uklapaju u društvo. Oni pripadaju narkomanskom miljeu, a kroz njihove likove reditelj problematizuje aktuelne teme hrvatskog društva – pad socijalnog statusa, život bez perspektive, nacionalizam, klice neonacizma, kriminal, nasilje i droge…

13.30 – Paviljon 6 / Palata No. 6 / Ward No. 6; Rusija, 83 min; 2009.
Režija: Karen Shakhnazarov; uloge: Vladimir Ilyin, Alexey Vertkov, Evgeny Sychkin
U ovoj savremenoj reinterpretaciji Čehovljevog klasičnog dela, Dr. Ragin je psihijatar nezainteresovan za svoje obaveze. Kada ga jedan od pacijenata zavede, on počinje da provodi sve vreme sa ovim čovekom, udaljavajući se od spoljašnjeg sveta. „Paviljon 6“ je film pun paradoksalnih i konfuznih situacija, koji je svake sekunde sve uznemirujući, baš kao i klasična priča.

16.00 – Na granici; Srbija/Serbia; 2010.
Režija: Žarko Dragojević

18.00 – Žene bez muškaraca / Zanan bedoone mardan / Women Without Men
Nemačka / Austrija / Francuska, 99 min; 2009
Režija: Shirin Neshat (u saradnji sa Shoja Azari); uloge: Pegah Ferydoni, Shabnam Tolouei, Orsi Toth, Arita Shahrzad
Na pozadini iranskih političkih prevrata tokom 1953. godine, sudbine četiri žene se prepliću u prelepoj bašti u kojoj one nalaze slobodu, nezavisnost i utočište. Priznata video umetnica Širin Nešat u svom rediteljskom debiju prikazuje odlučujući momenat u istoriji koji je doveo do Islamske revolucije i konstituisanja današnjeg Irana.

20.30 – Buben. Baraban / Buben. Baraban; Rusija, 105 min; 2009.
Režija: Alexei Mizgirev; uloge: Natalia Negoda, Dmitry Kulichkov, Yelena Lyadova, Sergei Neudachin
Kasnih devedesetih godina Rusija je razvijala tržišnu ekonomiju, a korupcija i kriminal bili su osnovni načini preživljavanja. Na pozadini ovih dešavanja, Mizgirev prikazuje priču o Jekaterini, skromnoj bibliotekarki koja jedva uspeva da preživi. Njen život se menja kada se zaljubi u mornaričkog oficira i poželi da ima svoj stan. Kada njen ljubavnik otkrije da ga Jekaterina obmanjuje, on je ostavlja zbog njene prijateljice. Jekaterina sada želi osvetu…

23.00 – Čengdu, volim te! / Chengdu, wo ai ni / Chengdu, I Love You!; Kina, 78 min.
2009.
Režija: Fruit Chan, Cui Jian
Film prikazuje dve odvojene ljubavne priče smeštene u 1976. i 2029. godinu. Prva se bavi nemogućom ljubavi između mladog majstora u kući čaja i prelepe konobarice. Druga prati Lin Miao, samba igračicu, koja traži dečaka koji joj je pomogao tokom zemljotresa u detinjstvu i čoveka koji je povredio njenog rođaka. Nalazeći Li Haoa, ona ne može da pretpostavi da je on ista osoba. Kako će Lin Miao savladati ljubav i mržnju koju oseća prema istom čoveku?

Loading...