38. FEST – program 3. dana

22.02.2010, 13:06.
blank-image

ponedeljak, 22. februar
11.30 – Melodija za ulični vergl / Melodiya dlya sharmanki / Melody for a Street Organ
Ukrajina, 153 min; 2009.
Režija: Kira Muratova; uloge: Lena Kostyuk, Roma Burlaka, Nina Ruslanova, Renata Litinova, Oleg Tabakov
Alena i Nikita, dvoje neobične dece lutaju ulicama velikog grada. Majka im je umrla, a oni, nezaštićeni i sami, odlučuju da pronađu svoje očeve. Bledi, sa velikim podočnjacima, izgledaju kao beskućnici aristokratskog porekla. U ovoj realističkoj bajci, Muratova prikazuje dve izgubljene duše: iako bi trebalo da žive zauvek srećni, oni nikako ne uspevaju da nađu svoj dom.

13.30 – Očnjak/ Kynodontas / Dogtooth; Grčka, 96 min; 2009.
Režija: Yorgos Lanthimos; uloge: Anna Kalaintzidou, Aggeliki Papoulia, Christos Passalis, Christos Stergioglou, Mary Tsoni, Michele Valley
Neobična porodica živi na rubu grada: otac, majka i troje dece koji nikada nisu napustili svoju kuću. Oni su obrazovani i vaspitani po načelima roditelja, bez uticaja spoljašnjeg sveta. Samo Kristina može da uđe na posed. Otac je pušta u kuću kako bi zadovoljila seksualne porive sina. Cela porodica je obožava, naročito najstarija ćerka. Jednog dana Kristina joj poklanja traku za kosu sa kamenčićima koji sijaju u mraku, ali traži nešto za uzvrat.

16.00 – Veličina je važna / Sippur Gadol, Izrael, Francuska, Nemačka, 90 min, 2009.
Režija: Sharon Maymon / Erez Tadmor; uloge: Shaul Azar, Dvir Benedek, Itzik Cohen, Ilanit Dado
Četiri prijatelja koja imaju problema sa težinom, odlučuju da napuste dijete kojima su podvrgnuti. Kada jedan od njih, Hercl, dobije otkaz kao kuvar i počne da radi u japanskom restoranu kao perač sudova, otkriva svet sumo rvača koji su uprkos debljini poštovani. Ovo je film o „izlasku“ i prihvatanju sebe, o punijim ljudima koji uče kako da se adaptiraju.

18.00 – Čovek koji je pojeo svoje trešnje/ Mardi Ke Gilass Hayash Ra Khord / A Man Who Ate His Cherries; Iran, 77 min; 2009.
Režija: Payman Haghani; Uloge: Hassan Pourshirazi, Asha Mehrabi, Reza Afshar, Maryam Khodarahmi
Reza je fabrički radnik koji ima probleme u braku; njegova žena Zari traži razvod. Reza mora da joj islati veliku sumu novca. Pošto učini sve kako bi došao do novca, on ipak mora da donese odluku…. Pajman Hagani se fokusira na jednostavnu priču o venčanom paru, pre nego na konvencionalnu priču o patrijarhalnom braku u islamskom društvu.

20.30 – Granica / Sahamn / Border; Jermenija, Holandija, 82 min; 2009.
Režija: Harutyun Khachatryan
Ispričan iz pozicije spasenog bika, „Granica“ je film o malom gradu neposredno posle jermensko-azerbejdžanskog sukoba. Bik se spasio i krenuo ka farmi. Način na koji druge životinje sa farme vide bika odslikava nepoverenje u zemljama postsovjetske ere.

23.00 – Gulal / Gulaal; Indija, 140 min; 2009
Režija: Anurag Kashyap; Uloge: K K Menon, Aditya Srivastav, Piyush Mishra, Mahi Gill

Film prikazuje nevinog studenta Dilepa koji odlazi na studije u Džajpur. Dilep upoznaje Ranzu koji je u sukobu sa tradicionalnim vredostima društva koje proklamuje njegov otac, lokalni radža. Staromodni Džadval, školski siledžija, maltretira Dilepa, kao i profesorku Anuju. Očaj ih zbližava i dovodi u jaku emotivnu vezu…

Loading...