38. ФЕСТ – програм 2. дана

21.02.2010, 13:08.
blank-image

nedelja, 21. februar
11.30 – Jafa/Jaffa, Francuska, Izrael, Nemačka, 105min, 2009
režija: Keren Jedaja; uloge: Mahmud Salabi, Ronit Elkabec
U srcu Jafe, gradu koga Izraelci zovu „Nevesta od mora“, u Ruvenovoj garaži razvija se porodični biznis. Njegova kći Mali i sin Meir rade zajedno sa Tufikom, mladim Palestincem i njegovim ocem Hasanom. Niko ne sumnja da se između Mali i Tufika razvila ljubav koja traje već nekoliko godina. Dok dvoje mladih tajno planiraju venčanje, Meir i Tufik iznenada ulaze u konflikt…

13.30 – Svi su dobro / Everybody’s Fine; SAD, Italija, 100 min; 2009.
Režija: Kirk Jones; uloge: Robert de Niro, Drew Barrymore, Sam Rockwell, Kate Beckinsale
Udovac (Robert De Niro) shvata da je sa porodicom imao kontakt samo preko svoje pokojne žene, pa rešava da krene na putovanje kako bi ponovo okupio svoje bližnje.

16.00 – Širom otvorenih očiju/ Einaym pkuhot / Eyes Wide Open; Izrael, Nemačka, Francuska, 91 min;.2009.
Režija: Haim Tabakman; uloge: Ran Danker, Tzahi Grad, Ravit Rozen, Zohar Štraus
Ovo je priča o homoseksualnoj ljubavi u srcu ultra-ortodoksne jevrejske zajednice u Jerusalimu. Aron (38) je ugledni mesar u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici. Oženjen je Rivkom (28) i otac je četvoro dece. Posle smrti svog oca Aron traži asistenta u mesari i zapošljava mladog strudenta verske škole Ezrija. Od tog momenta Aron počinje da provodi sve više vremena sa Ezrijem, zapostavljajući porodicu i zajednicu, ulazeći u vrtlog zabranjene ljubavi i strasti.

18.00 – Lurd / Lourdes; Austrija, Francuska, Nemačka, 99 min; 2009.
Režija: Jessica Hausner; uloge: Sylvie Testud, Lea Seydoux, Bruno Todeschini
Priča o Kristin koja je celog života vezana za invalidska kolica. Sa ciljem da savlada svoju izolaciju ona putuje u Lurd, poznato hodočasničko mesto u Pirinejima. Vera u ozdravljenje proizvodi čudo i jednog jutra Kristin ustaje bez pomoći medicinskih sestara.

20.30 – Melodija za ulični vergl / Melodiya dlya sharmanki / Melody for a Street Organ
Ukrajina, 153 min; 2009.
Režija: Kira Muratova; uloge: Lena Kostyuk, Roma Burlaka, Nina Ruslanova, Renata Litinova, Oleg Tabakov
Alena i Nikita, dvoje neobične dece lutaju ulicama velikog grada. Majka im je umrla, a oni, nezaštićeni i sami, odlučuju da pronađu svoje očeve. Bledi, sa velikim podočnjacima, izgledaju kao beskućnici aristokratskog porekla. U ovoj realističkoj bajci, Muratova prikazuje dve izgubljene duše: iako bi trebalo da žive zauvek srećni, oni nikako ne uspevaju da nađu svoj dom.

23.00 – Dev D / Dev. D; Indija, 144 min; 2009.
Režija: Anurag Kashyap; uloge: Abhay Deol, Mahie Gill, Kalki Koechlin
„Dev D“ je moderna ljubavna priča koja prikazuje pripadnike mlađe generacije razapete između istočnjačkih korena i zapadnjačkog senzibiliteta. Film je smešten u rustičan, živopisan Pendžab i morbidan, mračan, prljavi Delhi. Reditelj vodi gledaoca od zapuštenih polja gorčice do neonskih svetala, od balada Pendžaba do savremenog rok zvuka.

Loading...