СЛИКЕ ЗА БЕБЕ продајна изложба слика намењених акцији Битка за бебе!

20.12.2011-10.01, 15:42.
blank-image

Прикључите нам се на продајној изложби СЛИКЕ ЗА БЕБЕ од 20. децембра до 10. јануара, као и првог дана Нове године у подне, испред Атељеа 212 у Светогорској улици на Маршу за бебе, и свечаном уласку у ГОДИНУ БЕБА!

Министарство правде Републике Србије – Управа за извршење кривичних санкција, Културни центар Београда и Фонд Б92 организују продајну изложбу Слике за бебе.

У питању је изложба 100 сликарских радова насталих у оквиру ликовне колоније „Елан“ у Сомбору која већ 16 година повезује академске сликаре и осуђенике из српских затвора у настојању да се помогне њихова ресоцијализација. Комплетан приход од продаје ових слика намењен је акцији „Битка за бебе“ која се наставља и у 2012. години. У досадашњем току акције купљено је 190 инкубатора.

Ликовна колонија „Елан“ јединствена је по својој концепцији и свему што је прати. По својој специфичној социјалној мисији, заузела је истакнуто место на мапи ликовних сазива не само у Сомбору и Србији, него и у регији. У досадашњем раду колоније учествовало је више од 200 сликара из земље и иностранства који су заводима поклонили преко 800 уметничких дела. Ове године на 16-тој по реду колонији учествовало је 14 осуђеника из 12 установа за извршење кривичних санкција на територији Србије. Неки од тих радова могу се купити и на овој изложби.

Ликовна колонија „Елан“, према речима њеног иницијатора психолога Петра Трбојевића, покренута је да би Казнено-поправни завод у Сомбору кроз креативну активност помогао преваспитавање осуђеника а досадашње искуство потврдило је успех у ресоцијализацији осуђених лица уз помоћ ликовних дела. „Пракса у заводу показала је да простор с делима ликовних уметника утиче на понашање осуђеника у позитивном смислу. Јер боје су светлост, а светлост је енергија, а енергија утиче на понашање људи“, рекао је Трбојевић.

На изложби ће, због просторног ограничења, бити приказано 30 радова по избору кустоса Културног центра Београда док се свих 100 слика могу погледати на страници www.б92.нет/бебе. Почетна цена за све изложене радове је 20.000 динара. Виша понуда од почетне цене обезбеђују предност при куповини у случају да има више заинтересованих за исту слику. Понуде и резервације слика са вашим контактом можете урадити на самој изложби или путем мејла: слике@фонд.б92.нет. Плаћање се врши искључиво директном уплатом на рачун Фонда Б92 намењен овој акцији: 340-36233-65, Ерсте банк.

Изложба је отворена 10. јануара, сваког дана од 16 до 21х. Слике које не буду продате до краја године биће могуће купити и након овог рока.

Током свечаног отварања продајне изложбе, у уторак 20. децембра са почетком у 14.00 ће бити приказан и филм Стефана Арсенијевића, ПЕЈЗАЖИ, из 1999, за који је аутор добио Награду за најбољег дебитанта на Југословенском фестивалу документарног филма, у марту 2000. С обзиром на тематику којом се бави – креативне активности у ондашњим казнено поправним заводима – филм се примерено уклапа у амбијент продајне изложбе слика намењених акцији Битка за бебе.

Битка за бебе је акција Фонда Б92 која је почела пре 4 месеца са циљем да обезбеди набавку 100 инкубатора за здравствене центре у читавој Србији као помоћ превремено рођеним бебама. Због великог одзива јавности, циљ је постигнут за само 2 месеца а организатори су одлучили да наставе са акцијом са намером да обезбеде оптималан број од 200 инкубатора по препоруци Министарства здравља. Успех акције и стално прикључивање нових активиста и донатора условило је да се Битка за бебе настави и у 2012. години која ће 1. јануара, у Улици отвореног срца, бити проглашена Годином беба у којој ће се наставити набавка друге неопходне опреме за неонатолошке институције и кроз помоћ породилиштима, родитељима и свим бебама.

Прикључите нам се на продајној изложби Слике за бебе од 20 до 30. децембра као и првог дана Нове године у подне, испред Атељеа 212 у Светогорској улици на Маршу за бебе и свечаном уласку у Годину беба!

Loading...