Нова предавања ИАИ: Зоран Ерић и Јелена Весић

21.12.2011, 16:44.
blank-image

Током децембра 2011, пројект ИАИ (Иницијатива за архитектуру излагања) наставља иницијативу са новим циклусом предавања који је посвећен идеји музеја као лабораторији, и стратегијама излагања.

ИАИ пројекат је започет током 2008. године, и има за циљ развијање локалне уметничке и архитектонске сцене, која би кроз критички однос синтетизовала праксе архитектуре и уметности. Овај дугорочни пројекат је до сада резултирао серијом предавања и публикацијом која је објављена 2010. године.

Током децембра 2011, пројект ИАИ (Иницијатива за архитектуру излагања) наставља иницијативу са предавањима у галерији Артгет Културног центра Београда.
Нови циклус предавања ИАИ је посвећен идеји музеја као лабораторији, и стратегијама излагања. Предавања ће одржати Зоран Ерић, кустос Музеја савремене уметности у Београду и Јелена Весић, независна кустоскиња из Београда.

 

18.00 Зоран Ерић: Музеј као лабораторија или музеј као пејзаж моћи?
Предавање Зорана Ериће кроз неколико историјских примера осветљава идеју музеја као лабораторије и флексибилног, “еластичног” простора, и то како у смислу изложбених поставки, тако и у смислу саме архитектуре. Насупрот оваквом динамичком моделу музеја који ствара хетерогени простор, представиће се “статичка” идеја музеја као пејзажа моћи.

19.00 Јелена Весић: Архитектура излагања: Qу’ест-це qуе ц’ест?
Ако је цуратинг = аранжману уметничких објеката у простору, онда је архитектура изложбе = функционалној расподели овог аранжмана, то је нека врста “решетке” која омогућава да ови сингуларни објекти буду виђени у идеалној изолацији. Предавање под називом Архитектура излагања: Qу’ест-це qуе ц’ест? бавиће се пропитивањем ових “трезвених претпоставки” процедура прављења изложби (еxхибитион-макинг) кроз теоријске и практичне примере.

20.00 дискусија

Зоран Ерић је историчар уметности, кустос и предавач. Докторирао је на Баухаус Универзитету у Вајмару. Тренутно ради као кустос Центра за визуелну културу Музеја савремене уметности у Београду.

Јелена Весић је независна кустоскиња, уметничка критичарка и културна активисткиња. Њен истраживачки рад је посвећен политикама репрезентације у уметности и визуелној култури, праксама само-организације и политизације културног рада. Њена кустоска пракса експериментише са оквирима, методологијама, контекстуалним и колаборативним аспектима уметности. Објављивала је у различитим часописима и публикацијама као што су: Идеа (Клуж), Версион (Париз), ГалеријаНова Неwспаперс (Загреб), Афтерартнеwс (Париз), (Ан)отхер Публицатион (Роттердам), Блуе Мондаy /ЛабФорЦултуре (Амстердам), трансформ /еипцп (Беч), Цхто Делат/Wхат Ис То Бе Доне (Москва), Прелом (Београд), магнет (Рим/Амстердам), Живот умјетности (Загреб), Доублес (Киев), Ред Тхреад (Истанбул), етц.

Loading...