Етјен Балибар – Грађански универзализам и његове унутрашње искључивости: питање антрополошке разлике

07.12.2011, 17:28.
blank-image

Разговор, који ће уследити након предавања Етјена Балибара воде Петар Бојанић и Едвард Ђорђевић, директор Института за филозофију и друштвену теорију

Културни центар Београда, у сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију, има част да угости једног од најутицајнијих савремених филозофа Етјена Балибара.
Етјен Балибар ће одржати предавање у оквиру теме тероризма и екстремног насиља, што је и назив семинара који се одржава у Институту за филозофију и друштвену теорију.

Реч је о водећем француском неомарксисти, професору емеритусу на престижном француском универзитету Париз X и редовном професору на калифорнијском универзитету Ирвајн.

Етјен Балибар је био ученик и следбеник Луја Алтисера, код кога је слушао курс о Марксовом Капиталу, и био један од коаутора зборника Како читати Капитал (1965, наш превод 1975). У каснијим радовима Балибар говори о супротстављености Марксовог историјског материјализма са критичком теоријом коју почиње да развија у Капиталу, посебно када је реч о категорији „рада“, који у капитализму добија облик својине. Последњих година фокус његовог рада је Европа, евопски идентитет, границе, односи између нација и наднационалне творевине, терор и радикални облици насиља.
На српски и сродне језике преведено је више Балибарових књига и појединачних студија, међу којима је и Ми, грађани Европе? (Београдски круг, 2003).

Loading...