ИЗМЕШТАЊЕ, холограмска инсталација

18.11.2011-09.12, 17:35.
blank-image

Пројекат ИЗМЕШТАЊЕ по први пут је приказан публици у оквиру Прашког квадријенала сценског дизајна и перфоманса 2011. године као програм националног павиљона Републике Србије.

Пројекат Измештање покренут је као сарадничка платформа са циљем да истражи основне принципе савремене уметничке продукције и перформанса у новонасталим условима које пројекат креира. У својој основи, платформа представља холограмску инсталацију за интернет извођење уживо.

Изграђена у форми мале театарске сцене, платформа у себи комбинује средства интернет комуникације са дигиталним (виртуелним) простором и омогућава уметницима са различитих географских локација да тимски креирају живо извођење које се одиграва пред физички измештеном али присутном публиком. Видео, аудио, перформанс стреам, интернет присуство и холограмска пројекција материјали су из кога настаје уметничко дело.

Новонастали концептуални, продукцијски и извођачки услови производе могућности и ограничења која генеришу специфична искуства како за посматраче (публику), тако и за уметнике (перформере). Основни циљ платформе јесте да иницира, документује и класификује та искуства.

Услед специфичних политичких услова у Србији последњих деценија, изолованости и недостатка културних стратегија и иницијатива, савремена уметности се појављује у фрагментима, ван институционалних оквира, ван географских граница и у различитим формама и уметничким дисциплинама. Управо овим пројектом наглашава се вишемедијски сараднички карактер и нове могућности у извођачким уметностима. Пројекат дефинише сарадња индивидуалних уметника који комбинују визуелне уметности, позориште, текст, перформанс, и нове технологије.

Пројекат Измештање по први пут је приказан публици у оквиру Прашког квадријенала сценског дизајна и перфоманса 2011. године као програм националног павиљона Републике Србије на овој значајној светској манифестацији. На позив господина Радивоја Динуловића, директора С.Цен – ОИСТАТ центра Србија, организације задужене за презентацију Србије на Квадријеналу, уметник Доријан Колунџија именован је за уметничког директора националног павиљона 2011. године. Као аутор пројекта Измештање, Колунџија је заједно са ко-селекторкама програма Аном Адамовић и Милицом Пекић, позвао шест аутора да креирају наменске радове за ову специфичну платформу и на тај начин представе Србију у оквиру Квадријенала. Аутори позвани да представљају Србију у оквиру пројекта Измештање на овогодишњем Квадријеналу су: Ана Софреновић, Далија Аћин, Бојан Ђорђев и Синиша Илић, Жељко Сердаревић и Драган Милеуснић, Мања Ристић и Игор Штанглицки.

Прашко квадријенале ове године је одржано дванаести пут, у периоду између 16. и 26. јуна у Националној галерији у Прагу, а на централној изложби представило се више од 60 земаља из читавог света. Овогодишњу изложбу видело је преко 40.000 људи, што представља рекордну посету у досадашњој историји манифестације. Србија је кроз пројекат Измештање приказала шест нових радова домаћих аутора. Нове продукције извођачких дела аутора који су позвани да учествују изведена су уживо у Београду током априла и маја месеца 2011. године. Документација настала током извођења продуцирана је у оквиру шест изолованих сценских објеката и приказана у оквиру Националног павиљона. Иако су снимљени, радови се одигравају у интегралној верзији, у реалном времену. Комплетна документација која прати процес настајања оваквих дела доступна је публици током изложбе, чиме се постиже мултифункционалност платформе:

– као експерименталног простора у оквиру кога је могуће уживо извести перформанс без физичког присуства уметника на сцени
– као истаживачке лабораторије која прикупља податке о процесу настајања оваквих дела
– као архиве и документационо-едукативног центра у оквиру кога је могуће истраживати даље.

************

СУБОТА, 13.00
разговор са Милицом Пекић, кустоскињом пројекта и Игором Штанглицким, једним од аутора перформанса

О свом учешћу у пројекту и реализацији рада СНД-Плаyгроунд, говори Игор Штанглицки.
Снд-Плаyгроунд_1.0 је интерактивни концерт – перформанс који користи форму друштвене игре. Замишљено је да се перформанс изводи са две географски различите локације, где је један од актера перформанса физички присутан пред публиком, а други, са измештене географске локације, присутан пред публиком као холографска пројекција. Главни резултат перформанса је музичко дело, које је условљено одиграним потезима у игри. Игор Штанглицки
Рођен у Београду 1977. Дипломирао је на Академији примењених уметности Универзитета уметности у Београду. Користи било који медиј који му одговара за оно што жели да представи. Ради на пољу уметности звука, скулптуре и дизајна базираног на ручној изради.
Живи и ради у Београду.

Loading...