Концерт лауреата Смотре стваралаштва српских композитора МШ Петар Стојановић, Уб

21.11.2011, 18:22.
blank-image

Основни циљ прве Смотре музике домаћих аутора је скретање пажње јавности на домаће уметнике који, најчешће, вођени само ентузијазмом и љубављу, увећавају наше културно благо.
Извођачи (ученици основних и средњих школа, као и студенти ФМУ) који оставе најбољи утисак наступају у Културном центру Београда, као и у Свечаној сали школе „Станковић“ у Београду 24.11.2011.
Биће одабрани најбољи извођачи, али и најуспелије дело новије музике, као и најбољи млади аутор…

Музичка баштина сваког народа је универзалног карактера и припада укупном наслеђу човечанства. Она успева да очува и одржи изворну везу међу људима, али и да успостави однос прошлост – садашњост, без које нема ни обећавајуће будућности.
Данас је, на жалост, домаће музичко стваралаштво углавном препуштено бризи самих аутора, проучавањима уског круга стручњака као и могућностима и жељама извођача-интерпретатора.
Међутим, неоспорно је да постоје неискориштени потенцијали у Републици да се ситуација преокрене на боље. То доказује ентузијазам и отвореност једне мале средине као што је Уб и наша музичка школа која је несебично отворила врата и своје потенцијале за овај редак и јединствен догађај.

Основни циљ прве Смотре музике домаћих аутора је скретање пажње јавности на домаће уметнике који, најчешће, вођени само ентузијазмом и љубављу, увећавају наше културно благо.

Ово је и наш покушај да се супротставимо навали свеопштег шунда и просечности, који срозава музику на обичну робу за једнократну употребу.
Дозволимо да оно најквалитетније и најинвентивније у људима изађе на видело – а свесни смо колико још тога има урађеног и необјављеног, и колико добре и квалитетне музике ће тек настати.
Учесници наше Смотре су млади музичари и њихови педагози који се залажу за очување домаћег аутентичног музичког наслеђа, у распону од древне средњовековне духовне музике до дела у којима се препознају савремени европски и светски токови.
Покрећући Смотру стваралаштва српских композитора желели смо да домаћа уметничка музика, као духовно добро, и као услов настанка материјалних добара, добије значај и третман у српској култури какав заслужује.

Loading...