Осами Ариката: Магичне шуме, фотографије

02.11.2011-30.11, 18:33.
blank-image

Бранимир Карановић, уметнички директор Галерије АРТГЕТ током 2008.г, представља изложбу МАГИЧНЕ ШУМЕ, јапанског уметника Осамија Арикату.

Десету годину рада фотографске галерије “Артгет” Културног центра Београда обележавају изложбе по избору њених досадашњих уметничких директора/директорки, као и годишњице пројеката који, као ауторска истраживања или као издања, у свом средишту имају фотографију као изражајни и уметнички медијум.

Ариката Осами: Магичне шуме

Фотографска мисија којој се својим уметничким талентом, знањем и емоцијама посветио јапански фотограф Ариката Осами подсећа на авантуре великих истраживача најскривенијих делова наше планете претходних векова. Али за разлику од првих фотографија егзотичних предела и репортажа из деветнаестог века данас више нема места на планети која нисмо видели захваљујући медијима фотографије, филма и телевизије. Међутим, Ариката Осами својом камером великог формата на врло особен начин, без претенциозности и сензационализма исписује старе легенде и веровања народа са острва Окинава. То нису шаролике репортаже ни прикази народних обичаја већ пејзажи тајновитих шума, призори старих крошњи, лијана и стена нетакнуте природе. Бајковити прикази природне средине безвремене и непромењене вековима, у којима живе духови предака и веровања становника околних места. Многа од тих места су и данас светилишта без обележја и храма, о којима се преносе митови и легенде са генерације на генерацију, а нека су и потпуно неприступачна да не би били узнемиравани духови предака који по веровању штите села од злих сила.

За сериозан уметнички приступ оваквој теми Ариката Осами користи аналогну технику са негативима већег формата који му дају велики дијапазон тоналитета, што умногоме доприноси атмосфери коју постиже. Без икаквих артистичких бравура и дорада, пажљиво и стрпљиво бирајући светло и кадар мотива, он показује велико поштовање према теми коју снима са жељом да нам пренесе свој емотивни однос према сваком дрвету, камену и извору као природном облику који је сам по себи светиња, као икона или статуа божанства. Посвећеност Арикате Осамија раду је попут посвећености и веровању монаха иконописца док слика ликове светаца и сцене из Библије у хришћанству.

Данас је Јапан у сваком погледу светска технолошка сила, а у дигиталној фотографској техници заузима несумњиво прво место, али је истовремено и земља која изузетно негује и поштује своје вековне традиције, обичаје, занате и уметност. Ова изложба класичне црно-беле фотографије „светих места“ на острву Окинави нам доказује како је Ариката Осами у свом уметничком раду пронашао веома деликатну равнотежу, те својим особеним начином изразио ликовно-филозофски став према човеку, његовом опстанку кроз веровања и очување природе, кроз традицију и обичаје упркос савременом животу који својим убрзаним технолошким развојем све више прети опстанку човечанства.

Проф. Бранимир Карановић

АРИКАТА ОСАМИ 長見有方

Ариката ОСАМИ, фотограф, рођен је 1947. на острву Хокаидо на северу Јапана.
Године 1969. завршио је Стручну школу фотографије у Токију код познатог фотографа Нагано Ђуићија.
Имао је низ запажених самосталних изложби у земљи и иностранству.

Професионална биографија проф. Бранислава Карановића

***************

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ УЗ ИЗЛОЖБУ: поетске радионице МАГИЧНА ШУМА 1 и 2

уторак, 15. новембар
МАГИЧНА ШУМА 1, поетска раидоница
Води: Кајоко Јамасаки (Каyоко Yамасаки), Филолошки факултет
Сарадници: Данијела Васић, Далибор Кличковић, Дивна Глумац
Учесници: студенти (ИИ, ИИИ, ИВ година Јапанологије)
Уз фотографије Аритаке Осами, читаћемо песме на јапанском и на српском језику. Створићемо шуму од стихова!
Очекује се око 70 учесника.

уторак, 22. новембар
МАГИЧНА ШУМА 2, поетска радионица
Води: Кајоко Јамасаки (Каyоко Yамасаки), Филолошки факултет
Сарадници: Данијела Васић, Далибор Кличковић, Дивна Глумац
Учесници: Студенти (И и ИВ година Јапанологије)
Гости: Ариката Осами (Јапан) и други уметници из Београда.
Уз фотографије Арикате Осами, упознаћемо се са новим речима, којима ћемо створити свет.
Очекује се око 70 учесника.

Loading...