Представљање књиге проф.др Дивне Вуксановић, Филозофија медија II: онтологија, естетика, критика

15.11.2011, 18:50.
blank-image

Елаборирајући актуелне теме везане за масовне, проширене, нове медије, као и домену мултимедије, односно тумачећи их у филозофском кључу, што представља новум за теоријске прилике овог поднебља, серијом најновијих огледа ауторица нас упућује на проблемски однос, тј. критичко разматрање питања која се тичу савремене естетичке, етичке, политичке, онтолошке и идеолошке стране медијског посредовања.

После књиге Филозофија медија: онтологија, естетика, критика (2007) од исте ауторке и истог издавача, стиже књига Филозофија медија ИИ: онтологија, естетика, критика!

О новој књизи Дивне Вуксановић, др. Сеад Алић, између осталог каже:

„…Књига Филозофија медијаИИ: онтологија, естетика, критика, др Дивне Вуксановић, представља наставак промишљања филозофских проблема, аплицираних на сферу медија и тзв. „медијске куклтуре“. Елаборирајући актуелне теме везане за масовне, проширене, нове медије, као и домену мултимедије, односно тумачећи их у филозофском кључу, што представља новум за теоријске прилике овог поднебља, серијом најновијих огледа ауторица нас упућује на проблемски однос, тј. критичко разматрање питања која се тичу савремене естетичке, етичке, политичке, онтолошке и идеолошке стране медијског посредовања. Интердисциплинарни спектар решења основних методских и рефлексивних проблемавезаних за прешироко подручје дјеловања медија данас, овде је приказан, а потом и отворено доведен у питање са становишта класичних вриједности друштвених знаности (филозофија, социологија, психологија, студије културе…)…“

Дивна Вуксановић (1965, Београд), дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду (1988 ) и Филозофском факултету у Београду (1992); магистрирала је из области театрологије (1993), а докторирала из домена савремене филозофије и естетике (1998 ). Дивна Вуксановић, као редовни професор на Факултету драмских уметности у Београду предаје Естетику, Теорију културе и Интерактивне комуникације ( заједно са проф. Милошем Павловићем) на основним и Филозофију медија и Комуникологију на докторским студијама Факултета драмских уметности и Електротехничког факултета у Београду. До сада је објавила преко сто научних и стручних радова у домаћој и страној периодици , три научне студије, као и десет књига из области књижевности.
Учествују: Ратко Божовић, Драган Ћаловић, Богдана Кољевић, Биљана Ђоровић и ауторка

Уредница је проф. др Милена Драчићевић Шешић, а рецензенти проф. др Миланка Тодић и проф. др Ратко Божовић.

Издавач: Институт за позориште, филм радио и телевизију, Факултет драмских уметности, Београд, 2011.

Loading...