Премијера филма Синише Драгина АКО ЗРНО НЕ УМРЕ, 2010.

11.11.2011, 19:02.
blank-image

Улоге: Мустафа Надаревић, Јоана Барбу, Милош Танасковић, Дан Кондураће, Франц Бухрисер, Миленко Павлов, Горан Радаковић, Симона Стојческу.

Ако зрно не умре нуди гледаоцима универзалну и провокативну причу о значају човекове воље у очувању сопственог идентитета и аутентичности. Филм је инспирисала две стотине стара румунска легенда о фантомској цркви која путује Дунавом, стварајући позадину за савремену причу о судбини два оца, Србина и Румуна, чији се животи укрштају на овој реци. Румуну тражи своју кћерку одведену у бело робље на Косово, а Србин тело свог сина погинулог у саобраћајној несрећи у Румунији. Они упознају скелеџију који се присећа легенде о цркви коју су румунски сељаци неуспешно покушавали да попну на брдо у време када су Православне цркве биле забрањене у Румунији. У овај заплет аутор учитава неколико слојева приче. Први чини један од “акутелних проблема у овима крајевима – трговина људима. Друга прича нам осликава врло често абсурдна, готово гротескна, друштва у пост-комунистичкој ери. Следећа нам говори о снази људи да истрају у својим подухватима, како онима из наших дана, тако и о онима из доба наших предака. Ту је онда и судбина која уме неочекивано да реши неке трагичне ситуације и да свему у једном тренутку удахне смисао“ речи су Синише Драгина, редитеља филма.

О РЕДИТЕЉУ

Синиша Драгин, аутор филма и дугогодишњи сниматељ Ројтерса, афирмисао се као редитељ кроз награђене филмове кратког метра. Након главне награде за први кратки филм ‘Туга црног злата на филмском фестивалу у Оберхаузену, уследила су бројна признања и први дугометражни филмови – вишеструко награђивани Дуго путовање возом и Сваког дана Бог нас љуби у уста. “Сви моји досадашњи филмови се баве реалношћу која ме окружује. Покушавам кроз њих да нађем кључ за њено разумевање. Ако зрно не умре је још један корак у том правцу, комплексна фреска садашњости, потпомогнута сенком прошлости“, појашњава Драгин.

режија: Синиша Драгин
улоге: Мустафа Надаревић, Јоана Барбу, Милош Танасковић, Дан Кондураће, Франц БУхрисер, Миленко Павлов, Горан Радаковић, Симона Стојческу

Продаја карата по цени од 250,00 динара поциње у уторак 8.11. на благајни Дворане Културног центра Београда (од 16:00 – 21:00), Коларцева 6.

Loading...