Александар Јестровић Јамесдин: Стока са Истока, инсталација

19.10.2011-09.11, 17:43.
blank-image

Изложба поводом Награде Културног центра Београда на 50. Октобарском салону

Изложба Александра Јестровића Јамесдина, српског уметника млађе генерације представља трећу у низу изложби награђених аутора на Октобарском салону, а коју додељује Културни центар Београда као организатор Октобарског салона.
Јамесдин је добио награду на 50. Октобарском салону за радове, серију слика које представљају специфичан ангажман у раду са урбаним контекстима у којима аутор живи. Како је Жири образложио… његови радови превазилазе оквире једног медија и представљају разлику у институционалном окружењу света уметности, али и у друштвеном контексту насталом као рефлексија умножених и несистематизованих личних и културних референци.

Одлазак у Берлин од пре две године, или „Тхе Цапитал оф Цоол“ како га у последње време називају, уметничку престоницу у коју су сви однекуд дошли, где се на улици може сваког дана чути сијасет егзотичних језика, полазиште је за најновије радове које ће изложити на београдској изложби под називом Стока са Истока.
Иронија, хаотичност, контрадикторност, двосмисленост су прве реакције на изложене радове. Чињеница је да су две године исувише кратак период да би се десила суштински битна промена у његовом раду. У фокусу је и даље слика чак и када користи медиј фотографије, реадy-маде објекте, инсталације или видео.
Али кад одете у свет ви сте странац, у његовом случају са Истока, из чије перспективе је то Исток?, људи из Европске Уније? Другачије и ново искуство кроз које је прошао од илегалног боравка, похађања Интеграционог курса и на крају добијања папира за останак у овом граду су садржај радова и уједно ироничан исказ о његовој улози као уметника у овој причи.

Александар Јестровић је рођен у Загребу (Југославија) 1972. године. Дипломирао не Факултету ликовних уметности, на Одсеку сликарства у Београду 2000. године, у класи професора Чедомира Васића. Излагао од 2001. године на бројним групним и самосталним изложбама у земљи и у више европских градова (Осло, Регензбург, Берлин, Љубљана, Солун, Грац…).
Од пре две године живи у Берлину.

Пратећи програм уз изложбу:
Едукативно-уметничка радионица ЗОН МОДЕРНА БЕОГРАД
ЗОН МОДЕРНА Београд је радионица за старије средњошколце Музеја модерне из Стокхолма (Модерна Мусеет), на тему МИГРАЦИЈА/ИМИГРАЦИЈА, коју води Јамесдин (Александар Јестровић) заједно са кустоскињом/едукаторком из Стокхолма, Леном Малм.

5 дана-11 полазника-1 уметник-2 едукатора/кустоса из Стокхолмха
у Ликовној галерији Културног центра Београда, Кнез Михаилова 6, Београд
од 24. до 28. октобра, сваког дана у периоду 13 – 17 сати

Културни центар Београда у сарадњи са музејом Мусет Модерн из Стокхолма, једним од најпознатијих музеја савремене уметности у свету, а свакако са институцијом која је развила најбоље едукативне програме у раду са публиком и младима, организују ПРОГРАМ РАДИОНИЦА ЗА СТАРИЈЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ (16 –19 година).

Радионицу воде уметник, уједно и њен уметнички директор Александар Јестровић Јамесдин, који од пре две године живи и ради у Берлину, а чија је изложба тренутно отворена у Ликовној галерија Културног центра Београда као награда коју је уметник добио од Културног центра Београда на 50. Октобарском салону 2009. године, у сарадњи са главном едукаторком Леном Малм у Модерна Мусеет-у и координаторком пројекта испред Културног центра Београда, Драганом Русалић.

У интеракцији са групом средњошколаца из различитих средина водитељи разматрају теме миграција и имиграција и настоје да на основу различитих доживљаја и искустава младих подстакну настајање нових, уметничких творевина у различитим медијима (цртеж, видео, фотографију, цртани филм, интернет пројекат, модна ревија, перформанс…).
Резултат рада зависи од интеракције групе младих међу собом и са едукаторима.
Културни центар ће обезбедити презентацију на крају радионице.

Loading...