ДАНИ ПОЉСКОГ ФИЛМА

13.10.2011-19.10, 18:09.
blank-image

У прилици смо да на Фестивалу пратимо изузетан програм анимираних филмова јер је пољска анимација већ дуго у самом светском врху: филмови Томаша Багињског, Марека Скробецког, Пјотра Думале, Изабеле Плучињске и Камила Полака, добитници су највећих светских награда у овој области.

После пет година поново, у организацији Амбасаде Пољске у Београду и Културног центра Београда – Недеља пољског филма у Дворани Културног центра.
Добро звучи, и у право време, јер је пољска кинематографија последњих неколико година у истинском успону. Докази за то су пре свега у повећаном интересовању пољске публике за домаће филмове, у све већем присуству пољског филма на великим међународним фестивалима и у све стабилнијем финансирању ове нимало јефтине уметности. Са просечним буџетом од око милион евра годишње се сними између тридесет и четрдесет играних филмова. Иза тих пројеката, као нека врста копродуцента, стоји Пољски филмски институт, институција која је, репрезентујући интересе државе, унела потребну дозу организованости и сигурности у домаћу кинематографију. Током овог фестивала видећемо остварења аутора средње и млађе генерације. Међу њима, са два филма, свакако се истиче родоначелник магијског реализма у пољском филму, Јан Јакуб Колски, али и неки други који се зову Јан. Пре свих Јан Комаса, редитељ модерног сензибилитета чији филм Соба самоубица диже ниво фестивалских програма али и Јан Кидава-Блоњски који у Ружици подсећа на времена у којима је држава могла да контролише све осим људских емоција. Изузетан је програм анимираних филмова јер је пољска анимација већ дуго у самом светском врху.

Филмови Томаша Багињског, Марека Скробецког, Пјотра Думале, Изабеле Плучињске и Камила Полака, добитници су највећих светских награда у овој области. Потрудите се да их не пропустите.
Ово је јединствена прилика.

На програму су:

четвртак, 13. октобар
20.30 ЕСТЕРХАЗИ / Естерхазy – Изабела Плуцињска

Ова пластелинска анимација Изабеле Плучињске, рађена по сликовници Ханса Магнуса Енцесбергера и Ирене Дише, говори о зечићу из бечке династије Естерхази, који је послат у Берлин да у близини Зида нађе и ожени крупну и здраву зечицу. Али те 1989. године пао је Берлински зид… Тај значајан историјски догадјај са хумором и нежношћу приказан је кроз љубавне јаде малог бечког зеца… Јунацима овог филма гласове су дали најпознатији пољски глумци: Збигњев Замаховски, Роберт Вјецкијевич, Рома Гасјоровска.

ДАН ЧУДАКА /Дзиеń śwира – Марек Котерски

Дан чудака је комедија о Адаму, неуротичном, опсесивном хипохондру који се плаши јутарњег устајања због онога што му дан може донети. Он не подноси никога па ни самога себе. Опседнут је ритуалима у свему што ради, тако да је његов живот сачињен од правила која су углавном наметнули закони и медији. Колико смешан толико и горак, овај филм није само вудиаленовска пародија карактера већ и јак сатиричан приказ просечног Пољака и живота у Пољској.

петак, 14. октобар
20.30 ДЕНИ БОЈ / Danny boy – Марек Скробецки
СОБА САМОУБИЦА / Sala samobójców – Јан Комаса

субота, 15. октобар
20.30 ДИМ – Марек Скробецки
РУЖИЦА / Różyczka– Јан Кидаwа-Бłоńски

недеља, 16.октобар
20.30 КАТЕДРАЛА / Катедра – Томаш Багињски
ВЕНЕЦИЈА / Wenecja – Јан Јакуб Колски

понедељак, 17. октобар
20.30 УМЕТНОСТ ПАДАЊА/ Sztuka spadania – Томаш Багињски
ТРИК / Trick – ЈАН ХРYНИАК

уторак, 18.октобар
20.30 СВИТЕЖ / Świteź – Камил Полак
ЈАСМИНУМ – Јан Јакуб Колски

среда, 19. октобар
20.30 ЗИДОВИ / Ściany – Пиотр Думала
МАЦО, НИЈЕ ТО ШТО МИСЛИШ / To nie tak jak myślisz kotku – Сłавомир Крињски

Loading...