Фестивал немачког филма о катастрофама ДАНИ КОЈИ ДОЛАЗЕ – 4. дан

26.09.2011, 19:47.
blank-image

Филм „2030 – побуна младих“ (20:00) режирао је Јерг Лидорф, познат по крими-филмовима, и то као наставак троделног филма „2030 – побуна старе генерације“, који је 2007. емитован на ЗДФ-у.

понедељак, 26. 9.
18.00 Нема планета, ДР Немачка, Пољска 1959, 90′

Радња филма Нема планета одвија се 1970. године. Након што је у пустињи Гоби откривена капсула са необичном поруком са Венере међународни истраживачки тим креће свемирским бродом „Космократор“ на пут ка непознатим галаксијама.
На том путовању јапанској докторки Огимура, немачком пилоту Бринкману, совјетском астронауту Арсењеву, афричком техничару Талуи, индијском математичару Сикарни, кинеском лингвисти Лао Цуу, пољском инжењеру Солтику и америчком физичару Холингу полази за руком да дешифрују поруку са Венере. Испоставља се да становници ове планете прете Земљи нуклеарним нападом. Након овог открића
експедиција се трансформише у мировну мисију. Слетевши на Венеру, учесници мисије, међутим, схватају да на тој планети више нема живота, јер је читава Венера озрачена.
Авантуристички филм „Нема планета“ снимљен је у источнонемачко-пољској копродукцији („ДЕФА“ и „Филм Полски“), и један је од малобројних сајенс-фикшн филмова насталих у социјалистичким земљама. Данас се убраја у класике тог жанра. У биоскопима Источне Немачке појавио се 1960. године, недуго након што је један совјетски свемирски брод без посаде с успехом слетео на Месец.
„Нема планета“ истовремено алудира и на атомску бомбу бачену на Хирошиму. Протагонисти филма, припадници различитих нација, укључујући и Американца Холинга, јединствени су у осуди нуклеарног рата.
Даља судбина овог филма добар је пример за деловање пропаганде и контрапропаганде у Хладном рату.
„Нема планета“ давала се и у биоскопима западних земаља. У Сједињеним Америчким Државама и у Великој Британији филм је приказиван под насловом „Први лет на Венеру“ („Фирст Спацесхип он Венус“), али тек након што су из њега брижљиво уклоњени сви дијалози у којима се помиње нуклеарна бомба у Хирошими. Рус Арсењев постао је Американац Хедингвеј, а Пољак Солтик Француз Диран.
режија: КУРТ МЕЦИГ, улоге: Јоко Тани, Олдрих Лукес, Игњаци Маховски, Јулиус Онгеве…

20.00 2030 – Побуна младих, Немачка 2011, 90′

Тридесетогодишњи Тим Бурденски, тешко повређен, с муком се вуче тргом Жандарменмаркт у Берлину. Видевши га, једна таксисткиња позива хитну помоћ, али упркос напорима лекара за младог човека није било наде. Међутим,он није био само анонимни грађанин него и једно од тзв. ‘деце 21. века’, која су рођена 1. јануара 2000. године. Од тренутка када су угледали светлост дана, ову децу прате телевизијске камере и обавештавају јавност о њиховом животу. Јавно тужилаштво тврди да су Тима смртно ранили припадници једне специјалне полицијске јединице, док је покушавао да продре у централну државну базу података. Његова девојка чврсто верује да је Тим још увек жив. За случај се заинтересовала и репортерка немачке телевизијске куће ЗДФ Лена Бах, и даје се у потрагу за истином која је доводи до застрашујућих сазнања.
Филм 2030 – побуна младих режирао је Јерг Лидорф, познат по крими-филмовима, и то као наставак троделног филма 2030 – побуна старе генерације, који је 2007. емитован на ЗДФ-у. Док се Побуна старе генерације, као што и сам њен наслов наговештава, бавила мрачном будућношћу немачких пензионера и других старијих људи, наставак се фокусира на невеселу социјалну судбину која прети младим нараштајима услед драматичних демографских промена.
Пропусти о којима филм говори у прошлом времену заправо нису ништа друго, до актуелне политичке одлуке које се доносе последњих година.

режија: ЈЕРГ ЛИНДОРФ улоге: Барнаби Мечурат, Лавинија Вилсон, Бетина Цимерман

Loading...