Промоција монографије ФИЛО – Бранко Филиповић Фило

21.09.2011, 19:59.
blank-image

Учествују: др.Јерко Денегри, Сава Степанов, Светлана Рацановић; медијаторка Гордана Добрић

Изложбом Бранко Филиповић Фило, Рани и радови на папиру 1954-1959, приређеном 2000. године у Ликовној галерији Културног центра Београда, поводом изласка уметникове монографије у издању Центра за савремену уметност из Београда, почео је циклус представљања Београдског енформела, у оквиру кога су у периоду 2007-2010. приређене монографске изложбе протагониста овог сликарства (З.Павловића, Б.Протића, Ж.Туринског, В.Тодоровића), а програм се завршава овогодишњом изложбом В.Божичковић, М.Поповића и Л.Возаревића и промоцијом нове монографије Фило, у издању Народног музеја Црне Горе, са Цетиња.

Нова књига о Филу Филиповићу (1924-1997) представља обимну и луксузно приређену монографију, са публикованим текстовима српских и црногорских критичара и историчара уметности који су писали о појединим фазама Филовог сликарства – Јеша Денегри, Сликарство Бранка Филиповића Фила: формирање, контексти, значења, вредности; Зоран Гаврић, Филово исахистичко припремање, Радови на папиру 1954-1959; Сава Степанов, Фило: етика, енформел, чисто сликарство; Светлана Рацановић, Симултана презентација неповезаних догађаја. Следе прилози иностраних критичара – Емила Лангија, Жан Кларенс-Ламбера, Алена Боскеа, Ђованија Карадентеа, Ђорђо ди Ђенове, Рената Мармиролија, који су писани поводом Филових изложби у Риму (Пенелопе Галериа д’арте, Галериа д’арте Фоннтанелла) , Паризу ( Галерие ду Пассеур, Галлерие Ламберт, Галерие Риве Гауцхе), Женеви и Бриселу, у којима је континуирано излагао од 1958. до средине 90-их као уметник тих галерија.

Сви ауторски текстови и биографија уметника имају компаративне преводе на енглески језик, урађена је опсежна библиографија свих писаних извора, филмова и југословенских и иностраних тв емисија снимљених о Филовом сликарству. Све фазе педесетогодишњег уметничког опуса илустороване су репродукцијама у боји , бројним фотографијама уметника из атељеа, његовим наступом у Југословенском павиљону на Венецијанском бијеналу 1990. у селекцији Зорана Гаврића, комесара изложбе и тада директора МСУ у Београду, и пратећом документационом грађом. Књигу је уредила Душанка Поповић Филиповић, а њено издавање су омогућили Министарство културе Републике Србије и Министарство културе Црне Горе и НВО “Бранко Филиповић Фило”, Београд.

Разговор се води уз презентацију видео материјала.
На промоцији се књига може купити по бенефицираној цени од 2500 динара.

Loading...