Završno veče Međunarodne književne kolonije ČORTANOVCI 2011.

16.09.2011, 20:18.
blank-image

U okviru kolonije organizovani su razgovori, čitanja i književne večeri u Novom Sadu, Somboru, Sremskim Karlovcima i na kraju u Beogradu, kao i posete kolega pisaca koloniji.

Kulturni centar Beograda je domaćin završnog predstavljanja učesnika međunarodne književne kolonije Čortanovci – Andrevlje 2011, koju od 2001. godine organizuje Srpsko književno društvo u saradnji sa srpskim PEN centrom.
Prvi rezidencijalni program za pisce u Srbiji podrazumeva jednonedeljni boravak na imanju u Čortanovcima, (ove godine zbog rekonstrukcije objekta u Čortanovcima kolonija se održava u Andrevlju na Fruškoj gori), gde pisci iz Evrope i sveta, zajedno sa domaćim autorima, u neformalnoj atmosferi razmenjuju svoja književna iskustva. U okviru kolonije organizovani su razgovori, čitanja i književne večeri u Novom Sadu, Somboru, Sremskim Karlovcima i na kraju u Beogradu, kao i posete kolega pisaca koloniji.

Od svog osnivanja 2001. godine do danas u književnoj koloniji Čortanovci boravilo je oko sto stranih i domaćih pisaca. Posle održavanja kolonije Srpsko književno društvo objavljuje Zbornik odabranih tekstova učesnika kolonije.

Književno-tribinska redakcija Kulturnog centra Beograda u okviru svog međunarodnog programa ugostiće učesnike kolonije na njihovoj završnoj književnoj večeri. To je prilika da se beogradskoj publici predstave svi pisci i da se čuju njihovi utisci o koloniji i boravku u našoj zemlji.

Učestvuju: Nikolaj Bajtov (Rusija), Ismail Bandora (Jordan), Džejms Saterlend Smit (V. Britanija), Agnješka Siska (Poljska), Dimitris Sotakis (Grčka), Mile Stojić (Bosna i Hercegovina), Marius Kelaru (Rumunija), Vladan Matijević, Andrija Matić, Ivana Milankov (Srbija).

Profesionalne i umetničke biografije učesnika

Loading...