СТРАНЦИ, Немачка (2010) , 119`

08.09.2011-21.09, 20:25.
blank-image

Филм СТРАНЦИ је био немачки кандидат за Оскара. Награђиван је на фестивалима у Берлину, Монтреалу, Анжеу,Калгарију, Келну, Кретеју, Форт Лодердејлу,Генту, Маракешу, Сао Паолу, Њујорку…

После комедије Добро дошли у Немачку у режији Јасемин Сандерели којом је отворен овогодишњи Фестивал европског филма на Палићу, ево још једног филма о судбини Туркиња које су родјене и живе у Немачкој, али не могу да се ослободе наследја својих предака.

Странци су драма о Умај, Туркињи која је родјена у Немачкој али се удала у Истамбулу и у том браку родила сина Ћема. Медјутим, брак јој се претворио у пакао и она се са сином враћа у Берлин код родитеља. Али тек тада почиње њена велика борба. Јер родитељи, оптерећени традицијом, одлучују да унука врате оцу у Турску. Умај је решена да се бори за сина и за сопствену самосталност али истовремено осећа снажну потребу да има породицу па ће зато и покушати да се помири с мужем. Медјутим, тек тада ће отворити нове кругове пакла.
Ова високоемотивна породична, друштвена, културолошка, па ако хоћете и политичка драма, базирана је на истинитим причама које нису нимало ретке у породицама са имиграционим наследјем.
Странци су редитељски и продуцентски деби познате телевизијске глумице Фео Аладаг, а главну улогу тумачи изврсна Сибел Кекили која је од порно глумице стигла до главне улоге у филму Фатиха Акина “Главом кроз зид”. За улогу Умај у “Странцима” добила је највеће немачке филмске награде као и награде на фестивалима у Маракешу, Нирнбергу и наТрајбека фестивалу у Њујорку.
Странци су били немачки кандидат за Оскара. Награђивани су на фестивалима у Берлину, Монтреалу, Анжеу,Калгарију, Келну, Кретеју, Форт Лодердејлу,Генту, Маракешу, Сао Паолу, Њујорку…

режија и сценарио: Фео Аладаг
улоге: Сибел Кекилли, Низам Сцхиллер, Дерyа Алабора, Флориан Лукас

Loading...