Светски књижевни фестивал: ФРЕЕ ТХЕ WОРД, поводом 77. конгреса Међународног ПЕН Центра

14.09.2011, 20:35.
blank-image

Учесници: Алексеј Слаповски, Кристофер Хоуп, Нелофер Пазира, Екбал Барака, Титос Патрикиос, Алек Попов, Андреј Битов, Давид Албахари и Горан Петровић

Светски књижевни фестивал Фрее тхе Wорд

Међународни ПЕН је највећа светска федерација писаца, преводилаца, уредника и издавача, а годишњи светски конгрес је најзначајнији јавни догађај у раду ове организације.
Одржавање конгреса Међународног ПЕН-а у Београду представља велико признање Српском ПЕН центру и српској култури у целини. Истовремено, то је прворазредни књижевни, културни, друштвени и јавни скуп од огромног значаја за међународну препознатљивост Београда и Србије, као и српске књижевности и културе.
Београдски конгрес Међународног ПЕН-а први је у историји ове организације који се одржава у Србији, и то у години у којој се обележава 90 година Међународног ПЕН-а и 85 година Српског ПЕН центра.
Постајући конгресни град, Београд је у прилици да окупи најважније писце савремене светске књижевности и да им представи нашу књижевност и културу.
У раду Конгреса, као представници 144 ПЕН центра из целог света, учествује око 250 писаца белетристике или неке од хуманистичких дисциплина, преводилаца и уредника, од којих су многи светски позната књижевна имена чије се књиге преводе на све веће светске језике.

Српски ПЕН центар у време одржавања 77. конгреса ПЕН организује Светски књижевни фестивал Фрее тхе Wорд, велики књижевни и културни догађај не само за Србију већ и за читав регион Балкана: упоредо са Конгресом, у Београду, Новом Саду, Нишу и у још неким градовима у Србији одвија се највећи књижевни фестивал који је досада организован у Србији.
Фестивал Фрее тхе Wорд/Ослободи реч отпочео је 12. септембра у Културном центру Београда представљањем Џона Ралстона Сола и његовог најзначајнијег дела Пропаст глобализма и преобликовање света. Фестивал се наставља представљањем групе писаца из осам земаља. На овом сусрету писци ће читати одломке из својих дела и разговарати са публиком.

У Културном центру Београда (Дворана Културног центра, Колрачева 6) одржавају се чак три књижевна сусрета у оквиру фестивала Фрее тхе Wорд, 12, 14. и 15. септембра на којима се представљају: Џон Ралстон Сол, Алексеј Слаповски, Кристофер Хоуп, Нелофер Пазира, Екбал Барака, Давид Албахари, Горан Петровић, Титос Патрикиос, Алек Попов, Ђерђ Конрад, Драго Јанчар и Андреј Битов.

Loading...