Međunarodni simpozijum SEĆANJE GRADA

12.09.2011-13.09, 20:38.
blank-image

Politike i prakse uključivanja i očuvanja sećanja u razvoju grada

Simpozijum se zasniva na stavu da preispitivanje i kritičko sagledavanje zajedničke prošlosti predstavlja nužan preduslov kvalitetnog razvoja zajednice.
Osnovni cilj simpozijuma je da ukaže na značaj istraživanja i beleženja usmene istorije, očuvanja i komuniciranja mesta sećanja, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, kao i da doprinese podsticanju svih društvenih aktera na preuzimanje aktivnije uloge u očuvanju sećanja.
Simpozijum okuplja istaknute stručnjake iz različitih oblasti, iz zemlje i inostranstva, među kojima su kulturolozi, politikolozi, istoričari i istoričari umetnosti, geografi, umetnici, arhitekte, i aktivisti. Na ovaj način simpozijum otvara prostor za razmatranje različitih aspekata sećanja, kao što su uloga sećanja u revitalizaciji materijalnog i nematerijalnog nasleđa i značaj oživljavanja i očuvanja kolektivnog sećanja u okviru urbane i socijalne regeneracije grada i uključivanja građana u ove procese. Simpozijum se takođe bavi identifikovanjem ciljeva javnih kulturnih politika, relevantnih institucija i različitih aktera u stvaranju uslova za uključivanje i očuvanje sećanja u razvoj grada.
Poseban segment programa simpozijuma će biti posvećen upoznavanju sa istorijom, kolektivnim sećanjem, narativima i kulturnim nasleđem Trga Slavija. U okviru istog segmenta programa biće predstavljene različite inicijative i pokušaji rekonstrukcije i revitalizacije Trga Slavija kao javnog prostora sa izraženim kolektivnim identitetom i mestom od opšteg značaja za istoriju i sećanje grada.

Simpozijum je deo projekta SEĆANJE GRADA čiji je integralni element bila samostalna izložba Dušice Dražić Blueprint koja je bila postavljena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u periodu od 10. avgusta do 1. septembra.

Učesnici: Milena Dragićević-Šešić, Ljiljana Radonić, Olga Manojlović Pintar, Aleksandar Ignjatović, Rena Redle, Aleksandra Fulgosi, Bertrand Levi, Katharina Blas-Pračer, Dušica Dražić, Zoran Erić, Nenad Žarković, Mustafa Musić, Mrđan Bajić, Milorad Mladenović i drugi

Međunarodni simpozijum je deo projekta SEĆANJE GRADA koji realizuju Kulturklammer i Brunch u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Podrška realizaciji projekta: Austrijski kulturni forum Beograd | ERSTE Fondacija | Fond za otvoreno društvo | GO Vračar | Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije | Swiss Arts Council Pro Helvetia.

Loading...