Predstavljanje knjige: Džon Ralston Sol, Propast globalizma i ponovno izmišljanje sveta

12.09.2011, 20:47.
blank-image

Džon Ralston Sol je predsednik Međunarodnog PEN Centra; govore: Džon Ralston Sol i Gojko Božović; prevod obezbeđen

Džon Ralston Sol (Otava, 1949), kanadski teoretičar, romansijer, esejist.
Studirao je na MekGil Univerzitetu u Montrealu i na Univerzitetu u Londonu, gde je doktorirao 1972. godine. Dobitnik je počasnih doktorata na četrnaest velikih svetskih univerziteta.

Objavio je pet romana, od kojih su posebno veliki međunarodni uspeh imali: Ptice grabljivice, Baraka ili životi, sreće i sveta čast Entonija Smita (1983), Sledeća najbolja stvar (1986), i Jedenja raja (1988).

Najvažnije teorijske knjige: Volterovi bastardi: Diktatura razuma na Zapadu (1992), Nesavesna civilizacija (1995), O ravnoteži: Šest svojstava novog humanizma (2001), Kolaps globalizma i preoblikovanje sveta (2005; dopunjeno izdanje 2009).

Džon Ralston Sol je glavni urednik Pingvinovog projekta Izuzetni Kanađani, serije od osamanest biografija u kojoj se tumače život i delo najznačajnijih ličnosti iz kulturne i političke istorije Kanade, a njegova knjiga Zemlja za pokazivanje: Male istine o Kanadi (2008), postala je nacionalni bestseler.

Dobitnik je mnogobrojnih kanadskih i međunarodnih nagrada za svoje knjige. Nagrađivan kao esejista i romansijer, Sol je postao svetski poznat i sa ogromnim uticajem na savremeno političko i ekonomsko mišljenje. Proglašen od strane magazina Tajm za proroka, Sol se nalazi i na listi Utn Rider 100 vodećih mislisaca i vizionara modernog doba. Knjige Džona Ralstona Sola prevedene su na 23 jezika u više od 30 zemalja.

Za predsednika Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol je izabran u oktobru 2009. godine.

Propast globalizma i preoblikovanje sveta je ključno de­lo Džona Ralstona Sola, jednog od najuti­caj­ni­jih savremenih mislilaca, koje je upravo objavljeno na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga.
U ovoj knjizi, prevedenoj na sve veće svetske jezike, Džon Ralston Sol na nesvakidašnje uz­bud­ljiv i provokativan način govori o tome zašto je globalizam bio dominantan, zašto je okon­čan nezapamćenom krizom, koji su uzroci ekonomske krize koja potresa ceo svet, kako je ekonomija pretvorena u religiju modernog doba, na kakvoj se prekretnici nalazi naš svet, i šta će biti s nama.
Prema mišljenju kritike, lucidna i proročka Solova knjiga jedna je od najvažnijih knjiga za razumevanje današnjeg vremena. Sol pokazuje u toj knjizi da su gotovo sve reakcije na krizu, koja je zvanično započela 2008. godine, jedva malo više od komentarisanja postojećeg stanja. Prema Solu, osnovna greška je u tome što se veruje da je svetsku krizu izazvala finansijska kriza. On smatra da je kriza daleko šira i mnogo dublja, a da su njeni izvori dalekosežni i složeni.

Prevod: Alen Bešić i Igor Cvijanović

Izdavač Arhipelag, Beograd, 2011.

Loading...