Представљање књиге: Џон Ралстон Сол, Пропаст глобализма и поновно измишљање света

12.09.2011, 20:47.
blank-image

Џон Ралстон Сол је председник Међународног ПЕН Центра; говоре: Џон Ралстон Сол и Гојко Божовић; превод обезбеђен

Џон Ралстон Сол (Отава, 1949), канадски теоретичар, романсијер, есејист.
Студирао је на МекГил Универзитету у Монтреалу и на Универзитету у Лондону, где је докторирао 1972. године. Добитник је почасних доктората на четрнаест великих светских универзитета.

Објавио је пет романа, од којих су посебно велики међународни успех имали: Птице грабљивице, Барака или животи, среће и света част Ентонија Смита (1983), Следећа најбоља ствар (1986), и Једења раја (1988).

Најважније теоријске књиге: Волтерови бастарди: Диктатура разума на Западу (1992), Несавесна цивилизација (1995), О равнотежи: Шест својстава новог хуманизма (2001), Колапс глобализма и преобликовање света (2005; допуњено издање 2009).

Џон Ралстон Сол је главни уредник Пингвиновог пројекта Изузетни Канађани, серије од осаманест биографија у којој се тумаче живот и дело најзначајнијих личности из културне и политичке историје Канаде, а његова књига Земља за показивање: Мале истине о Канади (2008), постала је национални бестселер.

Добитник је многобројних канадских и међународних награда за своје књиге. Награђиван као есејиста и романсијер, Сол је постао светски познат и са огромним утицајем на савремено политичко и економско мишљење. Проглашен од стране магазина Тајм за пророка, Сол се налази и на листи Утн Ридер 100 водећих мислисаца и визионара модерног доба. Књиге Џона Ралстона Сола преведене су на 23 језика у више од 30 земаља.

За председника Међународног ПЕН-а Џон Ралстон Сол је изабран у октобру 2009. године.

Пропаст глобализма и преобликовање света је кључно де­ло Џона Ралстона Сола, једног од најути­цај­ни­јих савремених мислилаца, које је управо објављено на српском језику у издању Архипелага.
У овој књизи, преведеној на све веће светске језике, Џон Ралстон Сол на несвакидашње уз­буд­љив и провокативан начин говори о томе зашто је глобализам био доминантан, зашто је окон­чан незапамћеном кризом, који су узроци економске кризе која потреса цео свет, како је економија претворена у религију модерног доба, на каквој се прекретници налази наш свет, и шта ће бити с нама.
Према мишљењу критике, луцидна и пророчка Солова књига једна је од најважнијих књига за разумевање данашњег времена. Сол показује у тој књизи да су готово све реакције на кризу, која је званично започела 2008. године, једва мало више од коментарисања постојећег стања. Према Солу, основна грешка је у томе што се верује да је светску кризу изазвала финансијска криза. Он сматра да је криза далеко шира и много дубља, а да су њени извори далекосежни и сложени.

Превод: Ален Бешић и Игор Цвијановић

Издавач Архипелаг, Београд, 2011.

Loading...