Изложба Душице Дражић, БЛУЕПРИНТ, инсталација

17.08.2011-01.09, 15:15.
blank-image

Овај рад Душице Дражић „проблематизује савремене промене у урбаном ткиву града, истовремено у контексту колективног и индивидуланог сећања и улоге места у дефинисању идентитета појединца и локалних заједница.

Инсталација Душице Дражић Блуепринт је илустрација значаја бележења усмене историје и индивидуалног сећања становника града за очување аутентичности и идентитета једне урбане целине која се налази ван централног градског језгра, и која је и сама уобличена и дефинисана интимним/приватним сећањем и историјама својих становника. Овај рад Душице Дражић „проблематизује савремене промене у урбаном ткиву града, истовремено у контексту колективног и индивидуланог сећања и улоге места у дефинисању идентитета појединца и локалних заједница. Инсталацијом Блуепринт уметница покушава да проблем трансформације и нестајања старих београдских насеља не стави само у контекст савремених друштвено-економских промена, већ и да укаже на који начин промене у урбаном ткиву града утичу на појединца и његову везу са градом у којем живи. Реконструишући у галерији тренутак нестанка/рушења једне типичне породичне куће у једном од београдских насеља, Душица Дражић покушава да у времену и простору ухвати тренутак промене, тренутак кад стара кућа нестаје а на њеном месту остаје само празно место. Преносећи у галерију шут, остатке порушене куће, којим прекрива цели простор галерије, она приморава посетиоце да ходају по остацима некадашњег приватног, личног простора. На тај начин конструише привремено “археолошко” налазиште, у којем можемо наћи, ископати остатке и трагове живота некадашњих “укућана”. Славица Радишић (одломак из текста у каталогу)

Инсталација Душице Дражић Блуепринт је део пројекта Сећање града који истражује сећање Београда – колективно и индивидуално – као и различите моделе и начине за активацију сећања у урбаној регенерацији и формирању идентитета града, од оних који спадају у домен јавних културних политика, затим деловања надлежних институција културе и цивилног сектора у култури, до оних у домену уметничких и културних пракси група и појединаца. У том циљу је предвиђено да се у оквиру пројекта организује три типа активности: 1. симпозијум на тему улоге сећања у формирању идентитета и планирању развоја града намењен стручњацима и професионалцима различитих профила; 2. реализација уметничке инсталације у јавном простору која ће за тему имати колективно сећање и која ће бити резултат рада с локалном заједницом; 3. реализација уметничког рада који се бави местом индивидуалног/приватног сећања у развоју града.
Организатори пројекта: Културкламмер-центар за културне интеракције и Брунцх, уз подршку Културног центра Београда.

Пројекат су подржали: Аустријски културни форуим Београд, ЕРСТЕ Фондација, Фонд за отворено друштво, ГО Врачар, Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Сwисс Артс Цоунцил Про Хелветиа.

**********

У суботу, 20. августа од 19 сати у простору Ликовне галерије биће одржана дискусија у оквиру пројекта Уметник као публика, чији је аутор Боба Мирјана Стојадиновић. Након изложбе Место догађаја у Галерији ДОБ у јуну ове године, изложба Блуепринт визуелне уметнице Душице Дражић представља најновија трагања ове уметнице кроз вишеструку појавност европских градова. Дубоко укорењена у Београду, ова уметница истражује кроз своје радове трагове имплозије дешавања у безименом граду, безименој улици, у (најчешће) приватном простору у којем обитавају безимени просечни људи.

Међународни симпозијум СЕЋАЊЕ ГРАДА

Loading...