Представљање књиге Михаила Епштајна: После будућности – судбина постмодерне

12.07.2011, 17:02.
blank-image

Епштајнова студија превазилази књижевност или културу у ужем смислу, појаве и процеси анализирани у овој студији тичу се феномена који обележавају нашу епоху и, коначно, свакодневни живот свих нас.

Студија После будућности: судбина постмодерне Михаила Епштајна најједноставније би могла бити одређена као уџбеник, односно водич кроз (руски) постмодернизам. Ово треба разумети као највећу могућу похвалу: Епштајн је уметничку и културну формацију коју сваки аутор и теоретичар дефинише на свој начин, успео да представи у свој њеној сложености и динамичности, а опет тако да свима са минимумом књижевно-историјских знања буде разумљива. Закључци и увиди утемељени су превасходно на материјалу из руске књижевности, али уз стално навођење и упоређивање са западним постмодерним књижевним и теоријским корпусом. Такође, Епштајнова студија увелико превазилази књижевност или културу у ужем смислу, појаве и процеси анализирани у овој студији тичу се феномена који обележавају нашу епоху и, коначно, свакодневни живот свих нас.

На крају, али не и најмање важан јесте модел који Епштајнова студија нуди: аутори који се буду бавили српским постмодернизмом имају у овој књизи одличан предложак за све могуће класификације књижевности последње трећине прошлог и почетка овог века.

Учествују: Радмила Мечанин, преводилац и Бојан Васић

Loading...