УДАЉЕНО ПРЕДГРАЂЕ (Белгија, Француска, Луксембург), 2010.

23.06.2011-13.07, 17:30.
blank-image

Филм „Удаљено предграђе“ инспирисан је култном истоименом мангом јапанског аутора Ђира Танигучија.

Од редитеља познатог филма „Ирина Палм“ долази нам прича о педесетогодишњем Томасу, породичном човеку, замореном једноличним животом. Једном приликом, враћајући се са пословног пута, неочекивано се затекао у граду у ком је одрастао, и у који се није долазио годинама. Суочен са прошлошћу, посећује мајчин гроб и присећа оца, који је нестао на вече његовог десетог рођендана. Опрхван тужним сећањима Томас пада у несвест. Када се пробуди примећује да име његове мајке не стоји на надгробној плочи. Он схвата да се вратио у прошлост и да је поново дечак. Враћа се кући, иде у школу, поново среће девојку у коју је био тајно заљубљен… Нешто је, ипак, другачије – његов отац још увек је са њима. Да ли Томас може да спречи да се прошлост понови?

О филму

„Удаљено предграђе“ инспирисано је култном истоименом мангом јапанског аутора Ђира Танигучија. Од како је први пут објављена 1998. године, ова прича о зрелом човеку који се враћа у детињство постала је веома популарна у Француској и широм Европе, а у Јапану је добила награду Министарства културе.
„Све је почело чудним сном“, објашњава Танигучи, „у којем сам се вратио у своје детињство и успео да откријем осећања девојци у коју сам био заљубљен. Помислио сам: “Како би било вратити се у детињство, али задржати ум одраслог човека? Наравно, упитао сам се да ли бих, са свим тим што знам, успео да променим будућност.“
Редитељ Сем Гарбарски сматра да ову причу, ма колико била савршена није било лако пребацити на екран. Ја сам то урадио тако што сам ову причу фокусирао на одлазак оца и детаљима учинио својом. Наиме, главни лик носи сат какав је имао мој отац, вози исти ауто, носи исте поло мајце… Овај филм је на неки начин посвета мом оцу“, каже Гарбарски.

 

Режија: Сам Гарбарски („Ирина Палм“, “Рашевски танго“)
Сценарио: Ђиро Танигучи, Жером Тонер, Филип Бласбанд, Сам Гарбарски
Улоге: Паскал Грегори, Џонатан Закаи, Александра Мариа Лара, Лео Легранд
Оригинална музика: Аир

Loading...