Ранко Мунитић и „питања филмске критике“

08.06.2011, 19:56.
blank-image

Трибина поводом последњег рукописа Ранка Мунитића, објављеног у монографији ФИЛМСКИ ПРИЈАТЕЉИ И ПРИЈАТЕЉ ФИЛМА, Београд, 2011.

Необјављени рукопис Ранка Мунитића о београдском критичарском кругу и питањима филмске критике, који се представља у оквиру публикације Пријатељи филма и филмски пријатељ, посвећене овом нашем великом мислиоцу, у много чему је један од тестаментарних његових радова. Бит те предаје може се пронаћи у следећој реченици: „У том смислу, ова збирка – Питања филмске критике – могла би користити и млађим колегама који се данас увршћују у поворку овдашњих кино-писаца, новим критичарима за које се не би увек могло рећи да су ваљано упознати с традицијом на коју се надовезују: традицијом која, били они тога свесни или не, диктира својим дометима веома високе стандарде комуникације са филмском уметношћу.“

Мунитићева способност, по којој спада у најређе наше мислиоце, да након анализе изнесе и синтетички суд о неком проблему, посебно је видљива у његовим тумачењима најбитнијих питања уметности. Такав је случај и у овом напису о методологији филмске критике, питању са којим се ни много веће културне средине нису пречесто суочавале. Посебна вредност текста, као жива потврда онога што ту пише, јесте чињеница да Мунитић своје закључке не изводи у безваздушном простору светске уметности и критике, него управо у традицији београдског критичарског круга. Тако овај есеј, као и хрестоматија текстова која га следи, јесу и морају бити уџбеник за све који желе не само да гледају филмове, него и да мисле о њима.

Учествују: Бранко Вучићевић, Душан Макавејев, Милан Влајчић и Лазар Стојановић

Loading...